Er wordt vaker gedemonstreerd over de leefomstandigheden in Haïti
NOS Nieuws

Zwangere vrouw overlijdt op de stoep van stakend ziekenhuis

Een bloedende zwangere vrouw is in Haïti overleden op de stoep van het grootste ziekenhuis in het land. Het personeel van de publieke ziekenhuizen staakt sinds zes weken.

Honderden boze mensen liepen in een spontane protestactie met het bedekte lichaam van de vrouw naar een lokaal radiostation in de hoofdstad Port-au-Prince. Ze riepen leuzen. "Deze vrouw kwam hier om geholpen te worden, maar kon geen dokter vinden. Dat mag niet gebeuren", sprak een van hen.

Salarisverhoging

Artsen van het ziekenhuis waar de vrouw overleed gaven in een persconferentie aan het heel erg te vinden voor de vrouw. Toch is het volgens een van hen niet de schuld van het stakende personeel, maar van de overheid.

"Ze geven ons geen middelen om voor de patiënten te zorgen", aldus een van de artsen. Zelfs voor rubberen handschoenen zou geen geld zijn. Ook zouden artsen in het land al twintig jaar geen salarisverhoging hebben gehad. Het gemiddelde salaris voor een arts in de publieke ziekenhuizen is zo'n 120 dollar. Veel artsen hebben de publieke instellingen dan ook verlaten.

Het Haïtiaanse ministerie van Volksgezondheid heeft nog niet gereageerd op het overlijden van de vrouw, en op de reactie van het stakende personeel.

Hulpgeld

Arme inwoners van Haïti zijn aangewezen op de publieke ziekenhuizen in het land. Nu er wordt gestaakt moeten ze gebruik maken van duurdere privé-klinieken, maar veel mensen kunnen dat niet betalen.

De enige andere plek waar ze terecht kunnen zijn gratis klinieken die worden gerund door hulporganisaties. Maar die zitten vaak vol. Na de aardbeving in 2010 zou er een nieuw ziekenhuis worden gebouwd met hulpgeld, maar dat is nog niet gebeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl