Premier Rutte spreekt tijdens de dodenherdenking op Nationaal Ereveld Loenen
NOS Nieuws

Rutte: we mogen het verleden niet vergeten

Herdenken is belangrijk om de doden te eren en de geschiedenis levend te houden. Premier Rutte zei dat vanmiddag bij de Dodenherdenking op Nationaal Ereveld Loenen, de laatste rustplaats van bijna 4000 Nederlandse oorlogsslachtoffers. De premier was daar vanwege het 70-jarig bestaan van de Oorlogsgravenstichting.

In Loenen liggen zowel militairen als burgers begraven. Ze kwamen om tijdens de Tweede Wereldoorlog of bijvoorbeeld bij vredesmissies daarna. Volgens de premier mogen we "hun offer, hun strijd, hun noodlot" niet vergeten. Hij zei dat er achter elke naam op elke steen een eigen verhaal schuilgaat, "dat het verdient verteld te worden".

Hij vindt het belangrijk om "elk jaar opnieuw" te blijven herdenken "om het verleden levend te houden".

Apache-vliegers

Rutte stond ook stil bij de recente geschiedenis. Hij herinnerde eraan dat in Loenen ook twee Nederlandse Apache-vliegers liggen, die iets meer dan een jaar geleden omkwamen bij een helikoptercrash in Mali.

Hij zei dat dat het goed is om stil te staan bij wat echt van waarde is: "De vrijheid om te zijn wie je bent en je eigen keuzes te maken. Een leven in vrede, zonder angst voor vervolging.

Tweede Kamervoorzitter Arib zei eerder vandaag bij de Dodenherdenking in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag dat de bedreiging van het vrije woord steeds dichterbij komt. Ze verwees onder meer naar de aanslag bij tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs.

Arib noemde ook Turkije, waar de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid "steeds verder in het gedrang komen". De kwestie rond de opgepakte Turks-Nederlandse journaliste Ebru Umar noemde ze "een pijnlijke illustratie".

Kamervoorzitter Arib spreekt bij de dodenherdenking in de Tweede Kamer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl