NOS Nieuws

Apothekers nemen liever geen medicijnen terug

Apothekers hebben steeds minder zin om overtollige medicijnen terug te nemen. Dat bevestigt apothekersvereniging KNMP na berichtgeving in de Volkskrant.

De meeste apothekers nemen volgens de KNMP de medicijnen nog wel terug, maar de onvrede erover neemt toe. "Het kost hun veel geld", laat een woordvoerder van de vereniging weten.

Dat vindt de branchevereniging niet eerlijk. "Het inzamelen van Klein Chemisch Afval is een taak van de gemeente. Maar omdat veel verzamelpunten voor dit afval zijn wegbezuinigd, brengen mensen oude medicijnen terug naar de apotheek."

Geen verplichting

Apothekers hoeven de medicijnen volgens de KNMP niet in te nemen. "De meesten doen dat wel, als dienst voor de gebruiker. Het wegbrengen van die medicijnen naar de milieustraat kost de apotheker veel tijd en geld."

Volgens de KNMP willen de apothekers de medicijnen best blijven innemen, maar dan willen ze meer hulp van de gemeente. "Dan moeten de gemeenten het afval kosteloos ophalen."

VNG

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) erkent het probleem, schrijft de Volkskrant. In een aantal gemeenten, zoals Den Haag of de regio Rivierenland, hebben afvalverwerkers, gemeenten en apotheken al de handen ineengeslagen, waardoor apotheken geen extra kosten maken voor de inzameling van medicijnafval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl