Burgers in een regeringswijk in Aleppo nemen de schade op
NOS Nieuws

Hevige strijd in Aleppo gaat door

Ondanks internationale pogingen om de wapenstilstand in Syrië te herstellen, gaat de strijd in Aleppo door. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldt de hevigste gevechten in een jaar in de noordoostelijke stad. In de rebellen- en regeringswijken zijn veel doden gevallen.

Aleppo blijft daarmee de stad waar het hardst om gevochten wordt in de Syrische burgeroorlog. De strijd is daar in de laatste dagen geëscaleerd.

De escalatie brengt het vredesoverleg over Syrië in Genève in groot gevaar. De oppositie dreigt weg te blijven uit Genève als het geweld niet ophoudt.

Hevige bombardementen op Aleppo (3 mei)

In Syrië is sinds februari een wapenstilstand van kracht, die redelijk standhield. De afgelopen weken werden steeds meer bestandsschendingen gemeld. Het Syrische leger hernieuwde de bestandsbelofte vorige week, met uitzondering van Aleppo. De reden daarvoor is dat al-Nusra daar actief is. Al-Qaida vecht in Syrië onder die naam. Het bestand geldt ook niet voor de delen van het land die in handen zijn van IS.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier probeert het vredesoverleg weer op gang te brengen. Hij ontving vandaag in Berlijn VN-gezant Staffan de Mistura en de Franse minister Ayrault. Na het gesprek drongen Steinmeier en Ayrault aan op een snelle hervatting van de vredesbesprekingen in Genève. Ayrault riep Rusland op zijn invloed op de Syrische leider Assad te gebruiken om de strijd in Aleppo te stoppen.

Ook in de VN-Veiligheidsraad staat Syrië vandaag op de agenda.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl