NOS Nieuws

Oom krijgt 20 jaar en tbs voor verkrachten en doden Mariska Peters

20 jaar cel en tbs voor verkrachten en doden Mariska Peters

De rechtbank in Arnhem heeft 20 jaar gevangenisstraf en tbs opgelegd aan de man die Mariska Peters heeft verkracht en gedood. Er was vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen hem geëist. De man is de oom van het slachtoffer en is eerder veroordeeld voor een zedenmisdrijf. Het vonnis leidde tot applaus op de publieke tribune.

Het lichaam van Mariska Peters werd februari vorig jaar gevonden in de bossen van de Hatertse Vennen bij Nijmegen.

Het Openbaar Ministerie vervolgde hem voor doodslag en niet voor moord, omdat hij het slachtoffer niet met voorbedachten rade zou hebben gedood.

Huichelachtig

Tijdens de rechtszaak twee weken geleden was het onrustig op de publieke tribune. Daar zaten zo'n 120 familieleden en andere bekenden van Mariska Peters. Toen de verdachte de zaal binnenkwam, schreeuwden ze tegen hem.

De vader van het slachtoffer legde tijdens die zitting een verklaring af en zei onder meer dat zijn broer zich huichelachtig heeft opgesteld in de periode van de verdwijning van zijn dochter en na de vondst van het lichaam.

Alibi

In de toelichting op de veroordeling, gaf ook de rechtbank aan dat de dader een groot gebrek aan respect heeft getoond door mee te helpen aan de zoekacties, voorop te lopen in de rouwstoet en de kist te dragen. Door zijn gedrag en zijn vele leugens probeerde hij zichzelf een alibi te verschaffen.

De rechtbank acht bewezen dat de oom vanuit de open afdeling van de tbs-kliniek waar hij verbleef op 8 februari 2015 's nachts afsprak met Mariska. Zij zou een pakketje wegbrengen en kon daarmee 250 euro verdienen. De man heeft haar vervolgens oraal verkracht, gewurgd en in natuurgebied de Hatertse Vennen onder takken en bladeren verstopt. Daar werd zij twee weken later gevonden.

Bewijs

Het dna van de oom werd aangetroffen in de auto van Mariska, onder haar nagels en in haar mond. Gevoegd bij het andere bewijs acht de rechtbank daarmee orale verkrachting en gekwalificeerde doodslag bewezen.

Dat laatste is ook de reden dat de opgelegde straf hoger is dan de eis van het openbaar ministerie. Bij gekwalificeerde doodslag is sprake van doodslag met de bedoeling om zo een ander misdrijf, in dit geval verkrachting, te verhullen. Dit wordt zwaarder bestraft dan 'gewone' doodslag. De maximumstraffen hiervoor zijn dezelfde als die voor moord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl