Zinedine Zidane
NOS Voetbal

Ook van clubman Zidane wordt een prijs verwacht

Haast nergens is de druk om prijzen te pakken zo immens als bij Real Madrid, waar alleen genoegen wordt genomen met het allerbeste. Meerdere trainers van naam, acht in totaal, ondervonden dat de afgelopen tien jaar aan den lijve. Ook van clubman Zinedine Zidane wordt tijdens zijn debuutjaar iets tastbaars verwacht.

Neem Rafael Benítez, Fabio Capello en Bernd Schuster. Stuk voor stuk moesten ze de afgelopen jaren snel het veld ruimen in Estadio Santiago Bernabéu. De reden? Een gebrek aan succes in de ogen van Florentino Pérez Rodríguez, de strenge en veeleisende voorzitter van Real Madrid.

Meepraten

Manchester City-trainer Manuel Pellegrini, die woensdagavond terugkeert in de Spaanse hoofdstad, kan er ook over meepraten. Hij wist in het seizoen 2009/2010 geen prijs te pakken en werd na nog geen jaar ontslagen. "Wanneer je de baan aanneemt bij Real, moet je je realiseren dat politiek een belangrijke rol speelt", zei Pellegrini eerder deze week.

"Er zijn mensen die geen kennis van zaken hebben, maar toch invloed willen uitoefenen. Als je dat toelaat en je de politieke kritiek aantrekt, dan ben je niet klaar voor die baan."

De acht trainers van de afgelopen tien seizoenen

NaamPeriode
Fabio Capello2006-2007
Bernd Schuster2007-2008
Juande Ramos 2008-2009
Manuel Pellegrini 2009-2010
José Mourinho 2010-2013
Carlo Ancelotti 2013-2015
Rafael Benítez 2015-2016
Zinedine Zidane 2016-heden

Structuur

Kort na zijn ontslag liet Pellegrini zich ook al kritisch uit over zijn oude werkgever. "Het is voor de club belangrijk voor om spelers te kopen die altijd in het nieuws staan, maar er ontbreekt iemand om structuur aan te brengen", zei hij in 2010 tegenover Spaanse media.

"De beste spelers worden gehaald, maar dat geldt niet voor elke positie. Tien gitaristen en géén pianist kun je geen orkest noemen. Dat gaf ik ook al aan het begin aan, maar toen werd me reeds duidelijk dat het alleen maar voor conflicten zou zorgen."

Manuel Pellegrini, trainer in 2009/2010

Twee fronten

Zidane strijdt dit seizoen nog altijd op twee fronten mee om de titel: in de Primera División staat Real derde achter Atlético Madrid en FC Barcelona en in de Champions League kan het woensdagavond ten koste van Manchester City de finale bereiken.

"Het zou een ramp zijn als we niet doorgaan. Deze wedstrijd zal zwaarder worden dan de heenwedstrijd, want we weten nu dat alles wordt beslist", aldus Zidane. "We mogen niet denken dat we binnen een kwartier twee of drie keer scoren. Dit is een andere wedstrijd en we weten dat we het van de eerste tot de laatste minuut lastig gaan krijgen. We zullen geduldig en kalm moeten blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl