Cruz geeft de strijd op na de nederlaag in de staat Indiana
NOS Nieuws

Ted Cruz stapt uit Republikeinse presidentsrace

Ted Cruz stapt uit de strijd om de Republikeinse nominatie voor het Amerikaanse presidentschap. Dat heeft hij tijdens een campagnebijeenkomst na afloop van de voorverkiezing in de staat Indiana bekendgemaakt.

Donald Trump heeft die verkiezing bij de Republikeinen gewonnen, blijkt uit de eerste peilingen. Trump zou ruim boven de 50 procent uitkomen.

De winst van Trump is een enorme tegenvaller voor Cruz. Die had gehoopt op een overwinning in Indiana, vooral omdat er relatief veel conservatieve christenen, zoals Cruz zelf, in de staat wonen.

Cruz staakt de strijd

Door de winst in Indiana was Trump al bijna niet meer in te halen door zijn concurrenten. Na het opgeven van Cruz is Trump bijna niet meer te stoppen op weg naar het kandidaatschap van de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen in november. Het mogelijk kandidaatschap van Trump is zeer tegen de zin in van het establishment van de partij.

Democraten

Bij de Democraten heeft Bernie Sanders relatief onverwacht in Indiana gewonnen, maar bij die partij is Hillary Clinton al bijna zeker van de kandidatuur. Zij heeft al ruim 90 procent van de kiesmannen binnen die zij op de Democratische conventie nodig heeft voor nominatie.

Onhandige omhelzing van Ted Cruz

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl