Kinderen in Homs
NOS Nieuws

In Homs inspireren kinderen met hun veerkracht de ouderen

"Alles is verwoest, maar ik heb het vertrouwen dat het beter wordt." De jonge Nur Khuzam uit de Syrische stad Homs kijkt vol moed naar de toekomst. "Alle gevluchte families komen terug. En dan kunnen we weer samen zijn."

In een christelijk klooster in de stad worden kinderen ondersteund bij een nieuwe start. Sommigen hebben familieleden verloren. De meesten van hun vrienden zijn nog op de vlucht. Maar ze blijken veerkrachtig. "Homs zal weer de oude worden, het wordt zelfs beter."

Volgens docente Rola Barjoud doen ze het bijzonder goed. "We gingen ervan uit dat de kinderen veel tijd nodig zouden hebben voor het rouwproces. Maar ze zijn verrassend sterk en helpen ons met verwerken."

De kinderen van Homs tonen grote veerkracht

Terwijl in Aleppo vandaag nog 3 doden vielen bij de aanslag op een ziekenhuis, houdt het staakt-het-vuren in Homs voorzichtig stand. De stad was aan het begin van de oorlog in Syrië een bakermat van de opstand tegen Assad.

Het regeringsleger trad hard op. Nu, na vijf jaar van strijd, is goed te zien hoe hoog de prijs is die Homs heeft betaald. Veel mensen zijn gevlucht, opstandelingen zijn gedood en de stad ligt vrijwel volledig in puin.

Straatbeeld van het verwoeste Homs

Tussen de brokstukken van de oorlog leven achtergebleven gezinnen door. Sommige vertrokken inwoners durven een terugkeer aan. "De periode als vluchteling was vreselijk", vertelt timmerman Hadi Saf Al-Din "Wellicht moeten we opnieuw vluchten, ik hoop het niet."

Terwijl inwoners terughoudend hopen dat de strijd gewonnen en voorbij is, blijkt het lastig om verder te leven in de getransformeerde stad. "De terugkeer naar huis kan erg moeilijk zijn", vertelt de docente. "De wijken zijn veranderd en je weer vestigen in een nieuwe omgeving is erg moeilijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl