Een Braziliaanse telefoon gisteren
NOS Nieuws

Hogere rechter haalt streep door whatsapp-verbod Brazilië

Brazilianen kunnen toch weer whatsappen. Een rechter bepaalde gisteren dat het de komende dagen niet meer mocht, maar een hogere rechter heeft dat verbod vandaag opgeheven.

In Brazilië gebruiken zo'n 100 miljoen mensen WhatsApp. Rechter Marcel Montalvão bepaalde gisteren dat de dienst drie dagen niet gebruikt mag worden. Montalvão wilde zo telecomaanbieders onder druk zetten om berichtenverkeer van verdachten van drugshandel aan justitie te geven. Op overtreding van het verbod door providers stonden hoge boetes.

Vandaag heeft een hogere rechter het verbod per direct opgeheven. WhatsApp kan inmiddels weer gebruikt worden in Brazilië.

Overhoop

De berichtendienst zegt dat de door de Braziliaanse rechter gevraagde informatie niet eens kan worden geleverd. De berichten zijn volgens WhatsApp-topman Jan Koum versleuteld. De uitwisselingen worden volgens hem ook niet op servers van de berichtendienst bewaard.

Justitie in Brazilië en Facebook, de eigenaar van WhatsApp, liggen al langer overhoop. In december werd de dienst ook al eens stilgelegd. En begin maart werd de hoogste functionaris van Facebook in Brazilië op last van rechter Montelvão opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl