NOS NieuwsAangepast

'We zijn altijd bij jullie in Aleppo en we zijn jullie niet vergeten'

Demonstratie voor Aleppo

Op de Dam in Amsterdam is vanavond een demonstratie gehouden uit solidariteit met de inwoners van de Syrische stad Aleppo. De betoging was georganiseerd door het Amsterdams Vredesinitiatief in het kader van #Aleppoisburning.

Zo'n driehonderd mensen deden mee aan de betoging, onder wie veel Syriërs. Er waren toespraken van onder anderen SP-Kamerlid Harry van Bommel. In tientallen andere steden in de wereld waren of zijn deze week soortgelijke demonstraties.

Volgens verslaggever Jeroen de Jager was het voor het eerst dat een grote groep Syriërs in Nederland op deze manier demonstreerde. Ze hadden borden met grote letters bij zich waarop te lezen stond: geen bommen maar brood voor Syrië.

Demonstranten op de Dam vanavond

Ook was iedereen opgeroepen in het rood te komen maar daar hebben niet veel mensen gehoor aan gegeven. "De meeste mensen dragen gewoon hun eigen kleren."

Onder de demonstranten waren veel vluchtelingen met Syrische vlaggen. "Het is een indrukwekkende demonstratie geworden van Syriërs en Nederlanders die hier hun machteloosheid konden uitschreeuwen", zei De Jager.

Een van de Syrische betogers zei dat hij was gekomen om een boodschap naar zijn familie in Syrië te sturen. "We zijn altijd bij jullie en we zijn jullie niet vergeten."

De Syriërs staan niet alleen. Er zijn in Nederland mensen die zich hun lot aantrekken.

Nederlandse betoger op de Dam in Amsterdam

Een Nederlandse deelnemer aan de demonstratie vond het "belangrijk om de Syriërs in Nederland te laten merken dat ze niet alleen staan en dat er hier in Nederland mensen zijn die zich hun lot aantrekken".

Ook werd een minuut stilte gehouden om de 300.000 doden die in Syrië zijn gevallen te herdenken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl