Adri de Man
NOS Nieuws

Geen seconde gedacht aan beroerte, en 'bam, daar lag ik'

Hij werd wakker en voelde een tinteling in zijn been. Hij dacht dat hij verkeerd had gelegen en dat zijn been daardoor sliep. Maar ook tandenpoetsen en scheren gingen lastig.

Adri de Man herkende de signalen van zijn beroerte niet. "Ik dacht: het gaat wel, ik ga gewoon werken." Zijn vrouw Madelon checkte nog wel of hij normaal kon praten en zijn mond er goed uitzag: "Dat ging allemaal goed, ik dacht op dat moment: het zal wel geen beroerte zijn."

Op zijn werk aangekomen vonden zijn collega's dat Adri vreemd liep. "Ik zei nog: ja ik heb een beetje raar gelegen vannacht. Toen liep ik het kantoortje binnen en bam, daar lag ik."

'Ik dacht dat ik verkeerd gelegen had'

Uit onderzoek in opdracht van de Hartstichting blijkt dat twee derde van de mensen niet weet wat de meest voorkomende symptomen van een beroerte zijn. "Toch merken mensen bijna altijd direct dat er iets mis is", zegt Bart van der Worp, neuroloog bij het UMC Utrecht.

"Er kan een probleem ontstaan met het spreken, dan klinkt men als een dronken man. Soms kunnen mensen niet op woorden komen, is er een arm verlamd of staat de mond scheef", legt Van der Worp uit.

Snel erbij

"Wat nooit gebeurt, gebeurde" zegt Adri. "Het is niet iets om te onderschatten, ik heb dat wel gedaan." Hij heeft hard getraind en kan inmiddels weer werken.

Dat was waarschijnlijk niet het geval geweest als hij minder snel in het ziekenhuis was aangekomen. Van der Worp: "Mensen moeten direct 112 bellen, niet treuzelen. Hoe sneller je de behandeling kunt starten, hoe groter de kans op een goed resultaat. "

Wat is een beroerte?

In Nederland worden jaarlijks zo'n 40.000 mensen getroffen door een beroerte. Het kan iedereen overkomen en is niet te voorspellen. Het is het gevolg van een stoornis in de bloedvoorziening van de hersenen.

Zo kan er een bloedvat knappen en het hersenweefsel beschadigen. Ook kan een bloedvat afgesloten raken door een prop, waardoor het hersenweefsel daarachter te weinig zuurstof krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl