Een AWACS-radarvliegtuig van de NAVO
In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Defensie wil opnieuw bomen kappen in Schinveld

Defensie wil weer bomen gaan kappen of inkorten in de bossen bij het Limburgse Schinveld, meldt 1Limburg. Dat zou nodig zijn om AWACS-toestellen van de NAVO-basis in Geilenkirchen veiliger te laten vliegen en minder overlast te laten veroorzaken.

Het is voor het eerst sinds de geruchtmakende bomenkap in 2006 dat Defensie weer bosonderhoud wil gaan doen. Destijds werd zes hectare bos gekapt, maar achteraf oordeelde de Raad van State dat dit niet had gemogen.

Volgens Defensie zijn bomen op bepaalde plekken te hoog gegroeid. Het gaat in totaal om ruim een hectare bos, verspreid over bijna zeven hectare.

Overlast

Defensie bespreekt de plannen vandaag met de gemeente Onderbanken, natuurbeheerders en bewonersgroepen. Onderbanken heeft zich altijd verzet tegen bomenkap. Inwoners van Onderbanken, maar ook Brunssum en Schinnen klagen al jaren over geluidsoverlast en ze zouden ook gezondheidsklachten hebben.

Volgens Defensie is het aantal vluchten van de NAVO-verkenningstoestellen verminderd van 3600 naar 2600 per jaar in verband met de belofte de overlast met 35 procent omlaag te brengen.

Bos bezetten

Protestgroepen als Stop Awacs hebben aangekondigd zich te zullen verzetten tegen het opnieuw kappen of aftoppen van bomen.

"Als Defensie dit doorzet, gaan we de bossen weer bezetten", zegt Nico Trommelen van Stop Awacs. De actiegroep vindt dat eerst de vliegbasis moet worden aangepakt. "De landingsbaan verleggen, en stillere motoren. En daar wil de NAVO niet aan", zegt Trommelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl