Sami Al-Enad op zijn vlucht van Syrië naar Nederland
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Syrische vluchteling maakt docu over Heumensoord

Sami Al-Enad vluchtte uit Syrië en woonde zeven maanden in vluchtelingenopvang Heumensoord bij Nijmegen. Daar hoorde hij de verhalen van andere vluchtelingen en als scenario-schrijver vond hij dat hij daar iets mee moest doen. Samen met Omroep Gelderland-verslaggeefster Annemieke Schakelaar en filmmaker Olaf Koelewijn maakte hij de documentaire Reis tussen hoop en vrees.

Al-Enad vindt het niet alleen zijn plicht om deze heftige verhalen vast te leggen, hij wil ook begrip kweken. "Omdat ik best merk dat Nederlanders overvallen worden door de enorme aantallen vluchtelingen. Ik wil laten zien dat we echt niet zomaar weg zijn gegaan en dat we een bijdrage willen leveren aan dit land waar we zo gastvrij zijn opgevangen."

'Hij vroeg of we doodgingen'

In de documentaire vertellen vier Syrische vluchtelingen over de zware beslissing om familie en vrienden achter te laten, over de heftige reis, de angst als ze midden op zee dreigen te verdrinken en over de ontvangst door Nederland. Zo vertelt Rimaz Al Seirawan: "We waren ver weg van alles, er was geen eiland te zien, geen kust. Toen begon mijn broer te huilen. Hij kreeg water binnen en zijn zwemvest liep vol water. Hij vroeg of we doodgingen."

Reis tussen hoop en vrees wordt vandaag vanaf 18.20 uur elk uur uitgezonden op Omroep Gelderland.

Advertentie via Ster.nl