Woninginbraak.
NOS Nieuws

Slachtoffers inbraak vinden straffen veel te licht

Veel slachtoffers van inbraak willen dat daders strenger worden gestraft. Drie op de tien vinden een celstraf van gemiddeld 22 jaar het meest gepast, meldt de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIW) op basis van een eigen onderzoek.

Veel slachtoffers zijn zo boos op de daders dat ze hen het liefst een pak rammel willen geven, zeggen de onderzoekers. Een kwart vindt dat gepakte inbrekers een schadevergoeding moeten betalen. Gemiddeld vinden de slachtoffers een bedrag van 3000 euro op zijn plaats. Slechts 11 procent van de slachtoffers vindt het belangrijk dat een inbreker spijt betuigt.

Voorzitter van stichting NIW Coen Staal benadrukt dat het onderzoek geïnterpreteerd moet worden als een gevoelsbarometer. Hij wijst erop dat de voorgestelde strafmaat van 22 jaar in het onderzoek niet reëel is. Maar uit de resultaten blijkt volgens hem vooral dat een groot deel van de inbraakslachtoffers de huidige straffen te laag vindt.

De meeste inbraakslachtoffers hebben het gevoel dat de psychische en lichamelijke gevolgen van een inbraak worden onderschat. De stichting hield het onderzoek onder 1000 respondenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl