Ebru Umar
NOS Nieuws

'Rutte praat met Ebru Umar over haar veiligheid'

Premier Rutte heeft Ebru Umar gesproken over haar veiligheid als ze terug is in Nederland. Dat zegt de columniste in NRC. Ze zegt dat de premier zich zorgen maakt en ook zelf is ze bezorgd, zeker na de inbraak in haar huis in Amsterdam.

Ebru Umar werd twee weken geleden in Turkije opgepakt, naar eigen zeggen wegens enkele tweets over president Erdogan. Ze zit niet vast, maar mag het land niet verlaten. Ze moet de beslissing afwachten of ze vervolgd wordt. Een medewerker van de Nederlandse ambassade is permanent bij Umar om haar te ondersteunen, zegt Umar.

Bedreigd

Op sociale media is Umar bedreigd, volgens haar vooral door Nederlandse Turken die vinden dat ze Erdogan heeft beledigd. Ze vindt het moeilijk om beveiliging te accepteren. Maar Umar heeft premier Rutte tijdens een telefoongesprek beloofd dat ze zich coöperatief zal opstellen als beveiliging nodig is.

"Ik denk dat degenen die dit op hun geweten hebben het geweldig vinden als ik beveiligd zou moeten worden. Er is geen grotere vrijheidsberoving dan beveiliging", zegt ze in NRC.

Volgens haar is de inbraak in haar huis in Amsterdam een keerpunt. "Ik ben opgejaagd wild."

De Rijksvoorlichtingsdienst wil niet reageren op het stuk in NRC. Over de veiligheid van individuen doet de dienst geen mededelingen, zegt een woordvoerder van premier Rutte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl