De broedende visarend op het nest in de Biesbosch
NOS Nieuws

'Eind mei beschuit met jonge visjes in de Biesbosch'

Er is op dit moment maar één plek in Nederland waar je als vogelaar moet zijn: de Biesbosch. Gisteren werd bekend dat in het natuurgebied op de grens van Zuid-Holland en Noord-Brabant voor het eerst een visarend broedt.

Voor Thomas van der Es, boswachter van Staatsbosbeheer in het gebied, was het al snel duidelijk. "Vorige week dinsdag zagen we dat het vrouwtje horizontaal in haar nest ging liggen. Dat betekent voor vogelaars maar een ding: broedhouding."

De visarend overwintert in Afrika en bleef 's zomers vaak maar een paar dagen voor een tussenstop in Nederland voordat het verder trok naar Polen, Duitsland, Scandinavië en Rusland om te broeden.

Omdat de Biesbosch de afgelopen jaren enorm is gegroeid, blijft de roofvogel nu wel in Nederland. In het natuurgebied werd landbouwgrond teruggeven aan de rivier en als beloning voor al die inspanningen is op die nieuwe woeste grond de visarend afgekomen.

'Eind mei beschuit met jonge visjes'

In het gebied is genoeg te eten voor de roofvogels. "Ze eten heel grote vissen. Zo groot zelfs, dat ze zo af en toe met moeite uit het water komen", vertelt Van der Es.

Beschuit met visjes

Het broedende vrouwtje met een spanwijdte van 1.70 meter zit in een dode boom. "Als we ongeveer rekenen vanaf wanneer ze begonnen zijn, schat ik dat er drie eieren in het nest liggen", zegt een vogelaar.

De vogelaars moeten nog een maand wachten. "Broeden duurt zo'n 30 tot 35 etmalen. Dus eind mei hebben we beschuit met jonge visjes", denkt Van der Es.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl