NOS Nieuws

Trump: we worden economisch verkracht door China

'We laten ons door China verkrachten'

De koploper bij de Republikeinse voorverkiezingen, Donald Trump, heeft fel uitgehaald naar China. Op een campagnebijeenkomst in Indiana zei hij dat China de Verenigde Staten op economisch terrein verkracht.

Als hij president wordt, zei Trump, zal hij China dwingen "het probleem in Noord-Korea" op te lossen. Als Peking daar geen gehoor aan geeft, "zullen we zeggen: sorry mensen, je moet het probleem oplossen. Want wij kunnen niet accepteren dat China ons blijft verkrachten - en dat is wat zij doen. Het is de grootste roof in de geschiedenis."

Trump zei dat de VS een handelstekort heeft met China van 500 miljard dollar. "Als ik er zit (als president) gaan we dat omdraaien." Volgens officiële cijfers was dat tekort vorig jaar 365 miljard dollar, een record.

Het is niet voor het eerst dat de miljardair China bekritiseert. Al vaker beschuldigde hij Peking ervan zijn munt te manipuleren om zijn export op peil te houden. Volgens de Republikein hebben die praktijken een enorme negatieve impact op het Amerikaanse bedrijfsleven en op Amerikaanse werknemers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl