Technisch directeur Henry van der Vegt is niet van plan op te stappen bij SC Cambuur
NOS Voetbal

Cambuur-directeur: niemand wil kop van Jut zijn

Een dag na de degradatie uit de eredivisie wordt er nog volop getreurd bij SC Cambuur. Na drie seizoenen komt er een einde aan het verblijf op het hoogste niveau. Zondag wordt het eredivisieboek voorlopig dichtgedaan met een thuiswedstrijd tegen Excelsior.

De teleurstelling is groot, zeker bij de supporters. Vooral technisch directeur Henry van der Vegt moet het daarbij ontgelden. De door hem aangetrokken spelers wisten niet te overtuigen. In een online petitie, die in een paar dagen tijd al meer dan 1.800 keer is getekend, roepen de supporters om zijn vertrek.

"Dat is wat mij betreft niet aan de orde. Ik werk graag bij deze club en dat wil ik doorzetten", reageert Van der Vegt. "Iedereen die deze positie bekleedt, wil succes hebben. Niemand wil de kop van Jut zijn. De schuld in de schoenen van één persoon schuiven, lijkt me ook niet goed. Zo werkt het in de voetbalwereld, maar zo zou het niet moeten werken."

"Van buiten weet niemand wat er intern precies allemaal speelt. De nuance is weg", vervolgt hij. "Als ik kritiek zou krijgen van mensen binnen Cambuur, zou ik mezelf dat veel meer aantrekken. De raad van commissarissen beslist over mijn positie en ik heb geen signalen gekregen die erop wijzen dat ik zou moeten vertrekken."

Henry heeft lef getoond, het afbreukrisico was groot.

Algemeen directeur Ard de Graaf, SC Cambuur

Vierde degradatie

Voor Van der Vegt is het wel de vierde keer dat hij als (technisch) directeur degradeert met een club. Het overkwam hem eerder bij PEC Zwolle, RKC Waalwijk en Willem II. "Dat is een feit. Maar dat ik ook gepromoveerd ben of dat die clubs binnen een paar jaar terugkeerden in de eredivisie omdat er een goede organisatie stond, daar hoor je niemand over", countert Van der Vegt.

Algemeen directeur Ard de Graaf breekt een lans voor zijn collega. "Ik vind dat Henry lef heeft getoond door vorig jaar in te stappen. Het afbreukrisico was groot, veel zaken stonden al vast voordat hij kwam. Daar kon hij niks meer aan veranderen."

Ard de Graaf

Terug in de Jupiler League

"We wisten dat we er in de huidige omstandigheden, met dit stadion, op den duur weer uit zouden gaan. Sommigen gaven ons een jaar, anderen met moeite twee jaar en het zijn er uiteindelijk drie geworden", zegt De Graaf. "Maar de club heeft in die jaren wel enorme stappen gemaakt, qua imago en financiën bijvoorbeeld."

Om op termijn een stabiele eredivisieclub te worden, moet er een nieuw stadion komen. "De degradatie zal daar geen invloed op hebben. Met die plannen waren we al begonnen toen we nog in de Jupiler League speelden. Het plan is klaar, de gemeente gaat op korte termijn 'ja' of 'nee' zeggen. Een cruciaal moment voor de club."

Voor de organisatie verandert er in eerste instantie weinig, verwacht De Graaf. "Van de 52 jaar dat we bestaan, hebben we 45 jaar in de eerste divisie gespeeld. Dus we weten wel hoe dat moet. We hebben de laatste jaren altijd met een relatief kleine organisatie gewerkt. We doen veel werk met weinig mensen. Dat zal zo blijven. De bedoeling is dat er geen mensen uitgaan, maar helemaal uitsluiten kan ik dat nog niet."

SC Cambuur wil het contract met spits Martijn Barto verlengen

Kern Cambuur-selectie blijft

Voor wat betreft de selectie van Cambuur zal er wel het een en ander veranderen. Zeker ook omdat het spelersbudget met een miljoen omlaag gaat door de degradatie. "Maar van de huidige selectie blijven in ieder geval tien spelers over met een doorlopend contract. En we zijn met Martijn Barto, Jergé Hoefdraad en Calvin Mac-Intosh in gesprek om hun contract te verlengen", zegt Van der Vegt.

"We kunnen nu spelers benaderen met de zekerheid op welk niveau we spelen. We moeten ons richten op een iets lagere categorie, omdat we ook minder salaris kunnen bieden. We weten welk type spelers we zoeken, dat is allemaal al uitgewerkt. Daar gaan we nu mee aan de slag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl