In onder meer Parijs liepen 1-meibetogingen uit op een treffen met de politie
NOS Nieuws

Feest, demonstraties en rellen: het is weer 1 mei

De Dag van de Arbeid is traditiegetrouw in veel landen groots gevierd. Over de hele wereld gingen vakbonden en actiegroepen de straat op om aandacht te vragen voor de positie en rechten van arbeiders. Vaak ging dat op vreedzame wijze, maar op verschillende plekken greep de politie in.

Zo zette de Turkse politie waterkanonnen en traangas in op het Taksimplein in Istanbul om een 1-meiprotest uit elkaar te drijven. Volgens Turkse media is daarbij een dode gevallen. Zeker 15.000 agenten waren paraat om te voorkomen dat demonstraties uit de hand liepen.

'Dode bij 1-meidemonstratie Taksimplein'

In Zuid-Korea ging het er anders aan toe. Daar trokken tienduizenden mensen met spandoeken de straat op. Ze verzamelden zich voor het stadhuis van Seoul om te demonstreren tegen hervormingsplannen van de regering, die in hun ogen de positie van arbeiders verslechteren.

In de Indonesische hoofdstad Jakarta blokkeerden betogers met spandoeken het openbaar vervoer. Bij het presidentieel paleis riepen ze om meer loon en om meer werk. Meer dan duizend politieagenten waren op de been om rellen te voorkomen.

Ook in de Filipijnen eisten werknemers meer loon. Ze willen dat het minimumloon stijgt van 481 Filipijnse peso's (zo'n 9 euro), naar 750 peso's (bijna 14 euro). Betogers verbrandden onder meer een beeltenis van president Aquino, omdat ze het niet eens zijn met zijn beleid.

In de Chinese stad Hongkong demonstreerden werknemers voor meer salaris.

De wereld staat stil bij de Dag van de Arbeid

In Oekraïne werd niet gedemonstreerd voor hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden. In de stad Donetsk in het oosten van het land gingen mensen de straat op en riepen om vrede. Donetsk is sinds twee jaar in handen van pro-Russische separatisten die het gebied van Oekraïne hebben afgescheiden en tot Volksrepubliek Donetsk hebben uitgeroepen. Het is daar nog steeds onrustig.

In Moskou werd onder meer het beleid van de Russische president Poetin gevierd met een groots feest bij het Kremlin. Maar er was ook kritiek. Zo hielden even verderop communisten een mars waarbij ze opriepen tot hervormingen die moeten leiden tot meer loon en meer werk.

Ook in West-Europa is stilgestaan bij de Dag van de Arbeid. Op verschillende plekken werd aandacht gevraagd voor rechten van arbeiders, en er waren herdenkingen voor werknemers die tijdens hun werk zijn omgekomen, zoals in Italië.

  • EPA
    Over de hele wereld gingen mensen de straat op, zoals hier in Zuid-Korea, waar betogers betere arbeidsvoorwaarden eisen
  • EPA
    En in Taipei, Taiwan, werd ook gedemonstreerd voor een betere positie van arbeiders
  • EPA
    In Turkije ontaardde de 1-meiviering in een treffen met de oproerpolitie
  • AFP
    Ook in de Franse stad Lille gingen mensen de straat op, waar het er rustiger aan toe ging dan in Parijs
  • AFP
    Daar raakten betogers op verschillende plekken slaags met de politie
  • EPA
    In de Filipijnse hoofdstad Manilla staken betogers een pop in brand, die de president moest symboliseren
  • EPA
    Indonesische arbeiders zwaaien met vlaggen tijdens een betoging in Jakarta
  • EPA
    In Rusland werd onder meer gedemonstreerd door aanhangers van de communistische partij
  • EPA
    Maar even verderop bij het Kremlin was ook een pro-Poetindemonstratie
  • EPA
    In de Duitse stad Plauen trad de politie op tijdens een demonstratie van rechtsextremisten

Frankrijk zette zich vandaag schrap voor nieuwe rellen op de Dag van de Arbeid. Voor het weekend waren er namelijk al rellen na demonstraties tegen plannen van de regering om de arbeidstijden en het ontslagrecht te versoepelen.

Onder meer op de Place de la Bastille in Parijs verzamelden zich veel betogers. Op verschillende plekken in de stad kwam het tot een treffen met de oproerpolitie.

In Duitsland greep de politie in bij een Dag van de Arbeid-demonstratie van rechtsextremisten in de stad Plauen, nadat linkse betogers hadden geprobeerd om de betoging tegen te houden. In andere Duitse steden, zoals Berlijn, verliepen 1-meivieringen over het algemeen zonder problemen.

Ook in Spanje gingen mensen de straat op. In onder meer Barcelona en Madrid werd gedemonstreerd tegen werkloosheid en voor meer loon. De betogingen verliepen daar grotendeels vreedzaam.

En in Amsterdam liepen duizenden mensen mee in een mars van het Jonas Daniël Meijerplein naar het Oosterpark. Volgens de FNV, die de mars organiseerde, deden zo'n 9000 mensen mee aan de dag, die als motto had 'Dag van de Echte Banen'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl