Jurgen Streppel, trainer van Willem II
NOS Voetbal

Willem II en Streppel, tussen hoop en vrees

Willem II maakt zich op voor twee cruciale wedstrijden tegen Feyenoord en Roda JC. De Tilburgers staan nu nog 15de, net genoeg om de nacompetitie te ontlopen.

Maar de verschillen zijn minimaal. Excelsior doet alleen in doelsaldo onder voor Willem II. Bovendien kent de Brabantse club een povere reeks. Sinds 27 februari is er niet meer gewonnen. Maar van paniek is bij trainer Jurgen Streppel geen sprake: "We moeten vertrouwen in de kwaliteiten die we hebben."

De oefenmeester, die deze zomer vertrekt naar sc Heerenveen, erkent dat zijn club balanceert tussen hoop en vrees. "Maar dat doen wij niet alleen. Dat doen ook Cambuur en Excelsior. Het gaat tussen Excelsior en ons. En misschien zelfs wel De Graafschap. Het zal een moeilijke strijd worden. Maar dan is het einde heel erg ontladen en lekker, als je erin blijft."

Geen verband met vertrek

Streppel en zijn staf doen er intern alles aan om het tij te keren, na de slechte reeks van dit jaar. "Je probeert elke keer wat anders, maar je wilt wel vasthouden aan de rode draad die we hier hanteren. We weten waaraan het ligt, en we zijn keihard bezig om het om te buigen."

Op de achterliggende oorzaken wil Streppel niet te diep ingaan. "Ik ben niet iemand die van excuses houdt of allerlei redenen aandraagt waarom. Dat heeft geen zin. We gaan het met deze jongens doen en het moet genoeg zijn om in de eredivisie te blijven." Een verband tussen Streppels aangekondigde vertrek en de slechte prestaties wil de trainer niet leggen. "Volgens mij ben ik nog steeds dezelfde trainer."

Teleurstelling bij Willem II-aanvoerder Jordens Peters

Ervaringsdeskundigen

Jordens Peters maakte sinds zijn komst naar Willem II in 2012 hoge pieken mee, maar ook diepe dalen. Hij degradeerde, promoveerde, en zag de ploeg vorig seizoen tot ieders verrassing als achtste eindigen in de eredivisie. "En dit jaar is het vechten om niet in de play-offs te komen. Wat niet zo raar is, gezien de begroting. Dat je, als je de 15de begroting hebt, ook rond die plek speelt. Maar de verwachtingen waren na vorig jaar wat hoger. We wisten zelf wel wat ons te wachten stond."

Als het aankomt op degradatievoetbal is Erik Falkenburg een ervaringsdeskundige. Hij degradeerde vorig seizoen met NAC Breda naar de eerste divisie en maakte daarop de overstap naar Tilburg. Falkenburg weet wat er gebeurt met een ploeg in problemen.

"Je voelt de druk natuurlijk wel. Je speelt om lijfsbehoud. Er staat veel op het spel. Iedereen hier weet dat wel. Maar ik moet zeggen dat de kalmte nog wel in de groep is. We spelen ook niet echt degradatievoetbal. We proberen niet alle ballen lang te spelen. Onze kracht is natuurlijk voetballen. We proberen daarin een balans te vinden. Het hoeft niet mooi te zijn, als we maar winnen."

Belofte

Zondag treft Willem II in Feyenoord een tegenstander voor wie het seizoen na de bekerwinst al geslaagd lijkt. Dat zou in het voordeel kunnen zijn van de Tilburgers. Peters: "Aan de ene kant is bij hun de absolute druk er misschien af. Ze hebben al directe plaatsing voor Europa. Ze staan redelijk stevig op de derde plaats. Aan de andere kant haalt het, als de druk weg is, soms het beste in ploegen naar boven. Dus het is echt koffiedik kijken."

Eén ding wil Erik Falkenburg wel beloven. Hij zal tot het uiterste gaan om niet nogmaals met een ploeg te degraderen. "Ik ga daar alles aan doen en ik ben er heilig van overtuigd dat dat niet gaat gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl