Een zonnige Galgenwaard
NOS Voetbal

Wat staat bij welk duel op het spel in de eredivisie?

Er zijn vandaag negen wedstrijden in de eredivisie. Op elk veld wordt om 14.30 uur afgetrapt. Wat staat er bij welk duel op het spel? Een overzicht van de 33ste speelronde.

Ajax - FC Twente

De Amsterdammers kunnen vandaag officieus landskampioen worden. PSV moet dan thuis verliezen van Cambuur en Ajax moet zelf winnen. FC Twente, dat al drie punten in mindering kreeg, speelt alleen nog voor de eer, maar is verder uitgevoetbald.

PSV - SC Cambuur

In Eindhoven hebben ze een iets slechter doelsaldo (+50) dan in Amsterdam (+56). Zaak is dus om dat vandaag tegen Cambuur op te vijzelen, wil PSV volgende week de titel grijpen. Als Cambuur vandaag verliest, is de club direct gedegradeerd naar de Jupiler League.

Willem II - Feyenoord

Feyenoord is als bekerwinnaar al zeker van de poulefase van de Europa League. Willem II speelt nog met het mes op de keel. De club staat vijftiende, gelijk in punten met Excelsior, maar met een aanmerkelijk beter doelsaldo (-18 om -28). De nummers 16 en 17 spelen promotie-/degradatieduels.

De stand na 32 speelronden

AZ - De Graafschap

AZ staat op de vierde plaats en die notering geeft, doordat Feyenoord de KNVB-beker veroverde, aan het einde van het seizoen recht op de plaatsing voor de derde voorronde van de Europa League. De Graafschap lijkt zich te moeten richten op de nacompetitie; de voorsprong op hekkensluiter Cambuur bedraagt vier punten en de achterstand op Willem II en Excelsior is ook vier punten.

Vitesse - FC Utrecht

Na een teleurstellend seizoen moet nummer 9 Vitesse tijdens de laatste twee wedstrijden alle zeilen bijzetten om een plek bij de beste acht veilig te stellen. Het moet dan PEC Zwolle of rivaal NEC verdringen. De papieren van FC Utrecht zijn veel beter en de nummer 5 maakt zelfs nog kans op een plek bij de beste vier.

Heracles Almelo - ADO Den Haag

In het treffen tussen de nummer 6 (Heracles) en nummer 12 (ADO Den Haag) van de eredivisie verdedigt Heracles de zesde plek, die deelname aan de play-offs tot gevolg heeft. De marge met nummer 9, Vitesse, bedraagt vijf punten. Stiekem wordt er gehoopt op een eindklassering in de topvier, maar die kans is klein. ADO staat veilig in de middenmoot en maakt alleen theoretisch nog kans op deelname aan de play-offs.

Programma van 1 mei in de eredivisie

Excelsior - PEC Zwolle

De Kralingers hebben punten nodig om de veilige vijftiende plaats te bereiken en daarmee de nacompetitie te ontlopen. Op dit moment legt Excelsior het nog af tegen Willem II, dat weliswaar ook op 26 punten staat, maar een aanmerkelijk beter doelsaldo kan overleggen. Nummer 7 PEC doet bij winst goede zaken met het oog op de play-offs om Europees voetbal.

NEC - Roda JC

Roda JC kan zich vandaag verzekeren van nog een jaar eredivisievoetbal. Een zege van de Limburgers volstaat. Ook bij een nederlaag kan Roda JC opgelucht ademhalen, maar dan mogen Excelsior en Willem II vandaag niet beide tot winst komen. NEC staat achtste, goed genoeg voor de play-offs om Europees voetbal, maar Vitesse en FC Groningen liggen op de loer.

sc Heerenveen - FC Groningen

Voor sc Heerenveen staat er - behalve de eer - weinig meer op het spel in de Derby van het Noorden. Nummer tien FC Groningen moet winnen om kans te houden op de play-offs voor Europees voetbal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl