Daan Bovenberg (l) en Adil Auassar
NOS Voetbal

Excelsior wil geen FC Volendam worden

Heen en weer pendelen tussen eredivisie en eerste divisie. Bij FC Volendam weten ze hoe dat voelt. Die club dankt daar zelfs een bijnaam aan (De Heen en Weer). Maar in Rotterdam-Oost kunnen ze er ook wat van. Als Excelsior dit seizoen degradeert, wordt dat alweer de vierde keer in slechts veertien jaar tijd.

De Kralingers wonnen slechts twee van de laatste twintig eredivisieduels. Maar het vertrouwen in een goede afloop is niet verdwenen. "Ik heb altijd gezegd van ja", antwoordt trainer Alfons Groenendijk op de vraag of Excelsior in de eredivisie blijft. Daan Bovenberg doet er nog een schepje bovenop: "Wij blijven er zeker in."

Bovenberg, een exponent uit de jeugdopleiding, is ervaringsdeskundige. De verdediger maakte zijn debuut voor Excelsior in het seizoen 2007/2008, het jaar dat de club rechtstreeks degradeerde. Twee jaar later knokten de Kralingers zich na een heroïsch gevecht op Het Kasteel terug, en wéér was Bovenberg erbij.

Guyon Fernandez is in 2010 de gevierde man als hij Excelsior in 2010 tegen koste van Sparta naar de eredivisie schiet

Geen 'gejojo'

"Dat was een prachtig moment, ja. Een jaar later bleven we er in via de play-offs. Dus ik heb alles wel zo'n beetje gezien hier", lacht de nu 27-jarige Bovenberg, die voor zijn terugkeer op Woudenstein in 2014 nog uitkwam voor FC Utrecht en NEC.

Als het aan Bovenberg ligt, komt er spoedig een einde aan het 'gejojo' van Excelsior. "De club hunkert naar een vast verblijf in de eredivisie en wil stappen maken. Lijfsbehoud zou wel helpen. Aan ons om dat voor elkaar te krijgen", zegt de verdediger in aanloop naar het thuisduel met PEC Zwolle.

Alfons Groenendijk, trainer van Excelsior

Degradatiespook

Voor Groenendijk, die eerder coach was bij onder meer FC Den Bosch, Willem II en Jong Ajax, is het de eerste kennismaking met het zogenaamde degradatiespook.

"Het bezoekt mij ook wel eens 's nachts. En dan denk ik weer aan voetbal en de keuzes die ik moet maken. Het laat me niet makkelijk los. Maar het haalt ook vaak het beste in jongens naar boven. En daar hoop ik zondag op."

Bij Excelsior geloven ze er nog in

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl