Een OV-staking in oktober 2015
NOS Nieuws

In 2015 werd meer gestaakt, maar gingen weinig werkdagen verloren

Er werd vorig jaar meer gestaakt dan in de jaren daarvoor. In 2015 werd 27 keer het werk neergelegd, blijkt uit cijfers van het CBS. De laatste keer dat er vaker werd gestaakt, was in 2006. Toen legden werknemers 31 keer het werk neer.

Bij de stakingen vorig jaar waren 42.000 werknemers betrokken. De werkonderbrekingen duurden gemiddeld niet zo lang: minder dan twee dagen.

Verloren werkdagen

Door die korte duur gingen er relatief weinig werkdagen verloren, in totaal minder dan 50.000. In 2012 waren dat er nog meer dan 200.000. Verloren werkdagen worden berekend door het aantal dagen dat er niet gewerkt werd te vermenigvuldigen met het aantal personen dat aan de stakingen meedeed.

De langste staking in 2015 was die bij de politie, waarbij agenten actievoerden voor een betere cao. De meeste werkdagen gingen verloren in de industrie, daar werd gestaakt voor meer loon.

Vakbonden

Meer dan 80 procent van de stakingen werd uitgeroepen door vakbonden. Daarnaast waren er een paar wilde stakingen.

Bij ruim de helft van de werkonderbrekingen was een conflict over arbeidsvoorwaarden of loon niet de reden, maar bijvoorbeeld veranderingen in het takenpakket, verplaatsing van werknemers of de dreiging van ontslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl