Pep Guardiola, de scheidende trainer van Bayern München
NOS Voetbal

'Dode' Guardiola kan historische vierde titel winnen

Bayern München-trainer Pep Guardiola werd naar eigen zeggen doodverklaard na de 1-0 nederlaag tegen Atlético Madrid. Toch kan hij vandaag een historische landstitel vieren met zijn club.

Als Bayern wint van Borussia Mönchengladbach is het de eerste ploeg in de geschiedenis van de Bundesliga die voor de vierde keer op rij kampioen wordt.

"Goed is niet goed genoeg voor Bayern", zegt Erik ten Hag, van 2013 tot 2015 trainer van het tweede elftal van Bayern München. "Prijzen pakken zit in de genen van de club, voor minder doen ze het niet."

Prestaties Bayern München sinds 2013

SeizoenBundesligaDFB-PokalChampions League
2015-2016Koploper*Finale*Halve finale*
2014-2015KampioenWinnaarHalve finale
2013-2014KampioenWinnaarHalve finale
2012-2013KampioenWinnaarWinnaar
* nog bezig

"De combinatie van continuïteit in het bestuur en het sportieve succes maakt ze zo goed", zegt Gertjan Verbeek, trainer van VfL Bochum en oud-trainer van FC Nürnberg. "Dat is aantrekkelijk voor spelers en voor sponsoren. Daarom kan Bayern aan de top blijven. De club heeft het beleid, het geld en de filosofie", aldus Verbeek.

Altijd topfavoriet

Toen voetbalblad Kicker aan het begin van het seizoen aan Manuel Neuer vroeg of het niet vanzelfsprekend is dat Bayern kampioen wordt, zei Neuer dat die verwachting niet goed is. "We weten als spelers hoe zwaar het is om een heel jaar lang goed te zijn. Dat lukt alleen de beste teams ter wereld, dus een landstitel moet gewaardeerd worden."

Ten Hag herkent dat gevoel. "Bayern is altijd de topfavoriet in Duitsland, maar je kunt geen abonnement hebben op de titel. Het lijkt zo simpel, maar elk jaar weer is het een strijd. Een strijd die Bayern in 2011 en 2012 verloor, toen het een enkele prijs won."

  • EPA
    Spelers en staf van Bayern München vieren de 'triple' van 2013
  • EPA
    Franck Ribéry trakteert Arjen Robben op een bierdouche tijdens het kampioensfeest van 2014
  • EPA
    Trainer Pep Guardiola en technisch directeur Matthias Sammer vieren de titel van 2015

Sindsdien is Bayern met overmacht de sterkste club van de Bundesliga en één van de sterkste van Europa. Onder Jupp Heynckes won Bayern in 2013 de triple, in de competitie haalde het een record van 91 punten. Borussia Dortmund volgde toen als eerste op liefst 25 punten.

'Guardiola prikkelde Bayern'

"Toen kwam Guardiola, hij heeft de club en de competitie een enorme impuls gegeven. Hij heeft beide geprikkeld", vertelt Ten Hag, die de Spanjaard van dichtbij meemaakte. "Hij heeft veel veranderd. Hij heeft de speelstijl die hij met Barcelona had niet gekopieerd, maar wel optimaal gebruikt met de spelers die hij tot zijn beschikking had."

"Bayern is een innovatieve club, daarom zijn en blijven ze de beste van Duitsland", zegt Ten Hag. "Ze zijn financieel gezond en de club is ook in Azië en Amerika populair. Daar werken ze hard voor. Guardiola past bij die filosofie, maar ook in de traditie van de club. Als ze dit jaar de Champions League winnen, zou dat de kroon op zijn werk zijn."

Clubs met drie landstitels op rij

ClubJaren
Bayern München2013, 2014, 2015
Bayern München1999, 2000, 2001
Bayern München1985, 1986, 1987
Borussia Mönchengladbach1975, 1976, 1977
Bayern München1972, 1973, 1974

Nu nog Europees succes

De Champions League is de enige prijs die Guardiola mist in München. Zelfs nadat hij twee jaar op rij de dubbel heeft gewonnen blijft de pers kritisch op de Spanjaard.

"Jullie hebben me doodverklaard", zei Guardiola vrijdag op de persconferentie voor de kampioenswedstrijd tegen Mönchengladbach. "Maar ik leef nog. Als ik volgende week weer verlies, mogen jullie me afmaken. Maar we hebben nog een kans."

Ten Hag gelooft ondanks de kleine nederlaag in Madrid nog in de kansen van Bayern. "Ook tegen Juventus wisten ze een achterstand goed te maken. Bayern heeft altijd een kans. Dat komt door de winnaarsmentaliteit en de 'kampioensgenen' van de club. Kijk naar spelers als Manuel Neuer, Thomas Müller en Arjen Robben, die willen zichzelf altijd verbeteren en altijd winnen."

Guardiola: jullie verklaarden mij dood, maar ik leef nog

Want ook al dreigt in Champions League de halve finale voor het derde jaar op rij het eindstation te worden, in de competitie is Guardiola van de buitencategorie. Van de 99 Bundesliga-wedstrijden die hij coachte, won hij er liefst 80. Slechts 9 duels gingen verloren.

Kampioen door continuïteit

Toch wil Gertjan Verbeek de door Bayern gedomineerde Bundesliga niet saai noemen. "Het gat in Frankrijk tussen Paris Saint-Germain en de rest is nog groter. Bayern dwingt andere ploegen om vindingrijk te zijn. Dit jaar is Dortmund de grootste rivaal, vorig jaar was dat Wolfsburg. En ook Leverkusen is een grote ploeg."

Diezelfde drie clubs noemt ook Erik ten Hag. "Het niveau in de Bundesliga is enorm hoog, dat maakt de prestatie van Bayern zo knap." Verbeek prijst de continuïteit van de Zuid-Duitsers. "Dat is indrukwekkend."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl