De vertrekhal van Zaventem
NOS Nieuws

Vertrekhal Zaventem zondag deels weer open

De vertrekhal van de luchthaven van Zaventem gaat zondag gedeeltelijk weer open. De passagiers van drie vluchten kunnen 's middags na een openingsceremonie als eersten inchecken in de vertrekhal.

Op 22 maart bliezen twee terroristen zichzelf op in de hal. Daarbij kwamen vijftien mensen om het leven en raakten tientallen mensen gewond. Het gebouw werd zwaar beschadigd.

Tijdelijke vertrekhal

Het vliegveld bleef gesloten tot 3 april. Op die dag vertrok er voor het eerst weer een vliegtuig. Er was een tijdelijke vertrekhal ingericht met 36 balies, die maximaal 800 passagiers per uur kon verwerken.

Vanaf maandag wordt de check-in voor alle vluchten verdeeld over de 111 balies in de heropende vertrekhal en de 36 balies in de tijdelijke vertrekhal. Daarmee wordt de capaciteit van de luchthaven verhoogd tot minstens 80 procent van het aantal passagiers van voor de aanslagen. Het vliegveld hoopt in de tweede helft van juni weer volledig open te zijn.

Emotioneel moment

Voordat passagiers de vertrekhal binnen kunnen, moeten ze langs een controle van de veiligheidsdiensten. In de vertrekhal en de tijdelijke constructies mogen voortaan alleen nog passagiers komen.

Volgens de directeur van Zaventem is de heropening "een belangrijk moment voor de hele luchthavengemeenschap en België. Voor velen zal het een emotioneel moment zijn, waarbij iedereen kan rekenen op de steun van de grote luchthavenfamilie".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl