Phillip Cocu op het trainingsveld
NOS Voetbal

Ervaringsdeskundige Cocu denkt terug aan 2007

De kans is groot dat de titelrace tussen Ajax en PSV wordt beslist op het doelsaldo. Bij de Eindhovenaren beschikken ze over een man met de meeste ervaring. Trainer Phillip Cocu zorgde er in 2007 hoogstpersoonlijk voor dat PSV kampioen werd.

"Ik heb dat meegemaakt", vertelt Cocu vrijdagmiddag met een glimlach. "Het was een heel raar slot. Misschien wel in twintig jaar voetbal het vreemdste slot van het seizoen dat ik ooit heb meegemaakt. Dat kampioenschap werd beslist op één doelpunt."

Cocu doelt op de laatste competitiewedstrijd van PSV in het seizoen 2006/2007 tegen Vitesse. PSV begon als nummer drie van de eredivisie aan de laatste speelronde, maar passeerde AZ en Ajax op de ranglijst. De club werd kampioen op basis van het beste doelsaldo. Cocu maakte de 5-1 en dat was voor PSV net genoeg om kampioen te worden.

Ervaringsdeskundige Cocu: ons best doen voor grote uitslag

Doorgaan tot laatste seconde

Die ervaring kan Cocu nu goed gebruiken. "Ook die wedstrijd heeft weer aangegeven dat je absoluut tot de laatste seconde moet blijven doorgaan. Dat hebben we toen ook gedaan. Uiteindelijk moet je kijken waar je uitkomt. En toen bleek het net genoeg te zijn."

Cocu denkt niet dat je kunt trainen op een monsteruitslag. "We besteden veel aandacht aan de afronding. Er is een aantal wedstrijden waar soms een moment ontstaat om een grote uitslag neer te zetten. Dat moet je dan met beide handen aangrijpen. We gaan zondag ons uiterste best doen."

Als je te graag wil ga je gehaast en ongeduldig spelen.

Phillip Cocu
Phillip Cocu (m) met de schaal in 2007

Maar daar schuilt ook het gevaar, weet Cocu. "Als je te graag wil ga je gehaast en ongeduldig spelen. We hebben al wel veel goals gemaakt dit seizoen. We moeten het maximale uit de wedstrijd halen. Als we na ruim 90 minuten van het veld stappen en denken dat er niet meer in heeft gezeten, dan is het goed."

PSV mist tegen SC Cambuur de geblesseerde Jorrit Hendrix en geschorste Davy Pröpper. Jürgen Locadia is weer beschikbaar, al trainde de aanvaller afgelopen week niet voluit wegens enkelklachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl