NOS Nieuws

Ook Syntus schaft cash in de bus af

Syntus wil vanaf 2018 contant betalen in de bus afschaffen. Die streefdatum heeft de vervoerder afgesproken met de vakbonden en de ondernemingsraad. De partijen overlegden naar aanleiding van een overval op een buschauffeur in Apeldoorn begin deze maand.

In de aanloop naar het afschaffen van contant geld in de bus neemt Syntus, met ov-lijnen in Overijssel en op de Veluwe, nu al maatregelen om het aantal overvallen terug te dringen.

Zo is er op sommige lijnen extra beveiliging, krijgen donkere plekken langs de route meer verlichting en kunnen chauffeurs op meer plekken hun geldvoorraad wegbrengen, zodat ze met minder contant geld hoeven rond te rijden.

Testen

Ook begint Syntus al met het testen van apparatuur die contant geld overbodig maakt, zoals pinautomaten in de bus.

De buschauffeurs van Syntus in Apeldoorn vinden de maatregelen niet snel genoeg gaan. Zij willen dat er al vanaf 2017 niet meer met contant geld betaald kan worden. "We hebben dit afgesproken in het werkoverleg met de ondernemingsraad en na wat gepraat in de achterkamertjes wordt het dan toch weer 2018", vertelt een buschauffeur tegen Omroep Gelderland.

Arriva

Op meer plekken in Nederland zijn buschauffeurs geregeld slachtoffer van overvallers. Ook vervoerder Arriva besloot daarom contant geld in 2018 af te schaffen.

Volgens Syntus is het essentieel dat alle openbaarvervoerbedrijven de overvallen op bussen samen proberen terug te dringen. Komende maand overleggen de vervoerders over een gezamenlijke aanpak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl