Een lijkkist wordt een van de hotelkamers binnengedragen in het lijkenhotel in het Japanse Kawasaki
NOS Nieuws

Buurtbewoners in Japan niet blij met lijkenhotel

Japan kampt door de vergrijzing met een tekort aan crematoria. Er overlijden meer mensen dan de crematoria aankunnen. Er moest daarom een oplossing komen voor de wachtrij aan overleden Japanners. De oplossing volgens een ondernemer in Kawasaki: een lijkenhotel.

In een gebouw met een zilveren gevel en zwarte gordijnen voor de ramen is een van de eerste commerciële lijkenhotels van Japan gevestigd. In deze verborgen mortuaria worden lichamen ondergebracht tot er wel een plekje vrij is in een van de overbezette crematoria.

Op sommige plekken sta je op nog geen meter van een lijk.

buurtbewoner Kawasaki

Inwoners van Kawasaki hebben vlaggen en protestborden opgehangen in de straat om te protesten tegen het mortuarium dat zomaar in hun stad is gehuisvest.

Buurtbewoners zijn niet blij dat midden in hun wijk een bewaarplaats voor lijken is gecreëerd. "Ik vind dat het veel te dichtbij is. Op sommige plekken sta je op nog geen meter van een lijk op straat", vertelt een buurtbewoner.

  • Reuters
    Het lijkenhotel in Kawasaki
  • Reuters
    69-Jarige Hirokazu Hosaka bidt in de hotelkamer waar zijn overleden moeder ligt
  • Reuters
    Een van de hotelkamers waar een lijkkist staat
  • Reuters
    69-Jarige Hirokazu Hosaka in de hotelkamer waar zijn overleden moeder ligt

Klanten van het lijkenhotel zijn wel blij dat er een plek is om hun overleden familielid tijdelijk te bewaren. "Ik denk dat het geweldig is dat families en kennissen hun geliefden kunnen komen bezoeken voordat ze naar het crematorium gaan", zegt de 69-jarige Hirokazu Hosaka. Zijn moeder ligt opgebaard in het hotel.

Het tekort aan crematoria leidt tot lijkvluchtelingen in Japan

Woordvoerder lijkenhotel Kawasaki

Klanten betalen zo'n 75 euro per dag om hun overleden familielid te laten bewaren in een van de hotelkamers. Maar de nabestaanden mogen niet langer dan vier dagen een kamer huren. In die tijd moeten ze een crematorium vinden dat plek heeft. Er zijn maar tien kamers te huur voor stoffelijke resten.

Volgens de eigenaar is de nood hoog. Er zijn te weinig crematoria in Japan. En dat leidt tot "lijkvluchtelingen", zegt een medewerker van het hotel.

In Kawasaki overleden vorig jaar maar liefst 75.000 mensen, ruim 200 per dag. Maar er zijn maar 20 crematoria in de miljoenenstad. En het probleem speelt in heel Japan. De hoofdstad heeft 26 crematoria, terwijl in 2014 daar maar liefst zo'n 300 mensen per dag overleden.

De eigenaar van het lijkenhotel is daarom van plan om ook hotels in andere steden te beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl