Het juridisch advieskantoor Mossack Fonseca dat een centrale rol speelt in de affaire
NOS Nieuws

Ministerie wil materiaal Panama Papers van Finse omroep hebben

De Finse publieke omroep Yle staat onder druk van het Finse ministerie van Financiën en de belastingdienst om het materiaal van de Panama Papers te overhandigen. De autoriteiten willen de informatie inzien om vast te stellen wie zich in Finland hebben schuldig gemaakt aan belastingontwijking.

De hoofdredactie van Yle wijst het verzoek van de hand en noemt het in strijd met de fundamentele principes van persvrijheid. "Het overhandigen van de informatie is in strijd met onze journalistieke principes."

Niet meewerken, wel begrip

Hoewel Yle het verzoek afwijst, heeft de omroep wel begrip voor de financiële autoriteiten. "We begrijpen dat ze belangstelling hebben voor de documenten van het bedrijf Mossack Fonseca. Belastingontwijking en de verwoestende effecten daarvan op de maatschappij zijn ook voor ons een belangrijk uitgangspunt geweest toen we ons onderzoek begonnen." In die zin, zegt Yle, zitten we op één lijn.

Maar dat is voor de hoofdredactie nog geen reden om de journalistieke vertrouwelijkheid die aan de bronnen is beloofd te schenden door informatie aan de autoriteiten te geven. Als we dat doen, komt serieuze onderzoeksjournalistiek in gevaar, zegt Yle.

Niet in handen

De Finse publieke omroep benadrukt verder dat ze de gelekte documenten niet fysiek in handen heeft. Slechts enkele Yle-journalisten hebben toegang tot de data.

De Panama Papers zijn in handen van het ICIJ, een internationaal consortium van onderzoeksjournalisten. In Nederland zijn het dagblad Trouw en het Financieele Dagblad bij het consortium betrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl