NOS NieuwsAangepast

Geen gezondheidsonderzoek Moerdijk

Er komt voorlopig geen grootschalig gezondheidsonderzoek onder bewoners van Moerdijk en hulpverleners die betrokken waren bij de bestrijding van de brand op het industrieterrein.

Omwonenden met klachten kunnen terecht bij een centraal meldpunt. Hulpverleners krijgen de mogelijkheid om een bedrijfsarts te bezoeken.

Burgemeester Peter van der Velden van Breda had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om advies gevraagd. Volgens het RIVM is uit metingen niet gebleken dat er grote acute gezondheidsrisico's zijn.

Door de brand is een zeer groot aantal verschillende stoffen in de lucht terechtgekomen. Daardoor is volgens het RIVM een algemeen bloedonderzoek naar bepaalde stoffen niet zinvol.

Windrichting

Vanmiddag kregen omwonenden op een drukbezochte informatiebijeenkomst al te horen dat ze geen gevaar lopen. Milieuarts Henk Jans zei dat de risico's zijn ingedamd. Hij waarschuwde wel dat mensen niet onnodig het getroffen gebied moeten betreden.

Jans benadrukte tegenover de aanwezigen dat de windrichting "gelukkig" de goede kant opstond. Daardoor konden eventueel schadelijke stoffen volgens hem snel verdampen. "Als u nu aan mij vraagt of Moerdijk veilig is, dan zeg ik volmondig ja", aldus Jans.

Na de brand bij Chemie-Pack hebben zich meer dan twintig hulpverleners met klachten in het ziekenhuis gemeld. Het gaat om twaalf politiemensen en tien brandweerlieden. Ze hebben na behandeling het ziekenhuis weer verlaten.

Burgemeester Van der Velden zei eerder vandaag dat de informatievoorziening rond de brand wordt onderzocht. Veel mensen klaagden dat ze woensdag niet goed op de hoogte werden gehouden.

Noodverordening

Op het industrieterrein in Moerdijk is sinds afgelopen nacht een noodverordening (.pdf) van kracht. Het terrein is alleen nog toegankelijk voor mensen die zich met de nasleep van de brand bezighouden.

Door de speciale verordening kan de gemeente ramptoeristen weren. Werknemers van bedrijven op het terrein kunnen een ontheffing krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl