De puinhopen na de aanslag in Beirut
NOS Nieuws

Iran en VS ruziën over bevroren tegoeden

Iran heeft de Verenigde Naties hulp gevraagd om Iraanse tegoeden in de VS terug te krijgen. Het Amerikaanse hooggerechtshof bepaalde onlangs dat het geld aan nabestaanden van een terreuraanslag moet worden uitbetaald.

Vorig jaar beloofde Iran zijn kernprogramma te beperken, in ruil voor het afschaffen van internationale sancties en het vrijmaken van bevroren tegoeden. Iran klaagt nu dat de VS onvoldoende meewerkt.

Het Hooggerechtshof bepaalde vorige week dat 2,3 miljard euro van het Iraanse geld moet worden gebruikt als compensatie voor een aanslag op een Amerikaans hoofdkwartier in Beirut. Daarbij kwamen in 1983 214 militairen om het leven. De aanslag werd gepleegd door Hezbollah, met Iraanse hulp, oordeelde een Amerikaanse rechter eerder.

Internationale verplichtingen

Iran vindt dat de VS "internationale verplichtingen niet nakomt" door het geld te blokkeren, schrijft de Iraanse VN-ambassadeur aan Ban Ki-moon. "De VS heeft totaal geen respect voor de soevereiniteit van de staat. Hierdoor wordt dit fundamentele principe afgekalfd."

De ambassadeur wijst er verder op dat Iran juist nog compensatie van de VS tegoed heeft, voor het neerschieten van een Iraans vliegtuig in 1988. Daarbij kwamen 300 inzittenden om het leven.

Ban Ki-moon heeft nog niet op het verzoek gereageerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl