NOS NieuwsAangepast

Waterpeil Maas voorlopig stabiel

Het waterpeil in de Maas is voorlopig stabiel. Volgens Rijkswaterstaat gaat de waterstand in de buurt van Maastricht weer langzaam dalen.

In Maastricht worden de kaden bewaakt. Er zijn kwelwaterpompen neergezet en de stuw in Borgharen staat open. Boeren hebben het advies gekregen om hun vee weg te halen uit de weilanden langs de Maas en op sommige plaatsen zijn zandzakken neergelegd.

Stroomafwaarts wordt nu ook hoogwater verwacht: in Roermond zijn straten afgesloten en in Venlo zijn wegen langs de Maas afgezet. Helikopters houden het gebied in de gaten. Een noodverordening moet ramptoeristen weren.

Ook Nijmegen bereidt zich voor op het hoge waterpeil. Daar gaat morgen de Waalkade dicht. In Duitsland is het peil van onder meer de Moezel en de Rijn sterk aan het stijgen. Het kritieke punt wordt morgen verwacht.

Evacuatie

Uit voorzorg zijn ongeveer twintig hulpbehoevende inwoners van Itteren en Borgharen geëvacueerd. Autobezitters in beide dorpen hebben het dringende advies gekregen om hun auto neer te zetten op een terrein van de gemeente, buiten de dorpen.

Dat is ook uit voorzorg, omdat de toegangsweg naar Borgharen mogelijk niet meer te gebruiken is als het Maaswater verder stijgt. Verwacht wordt dat het dorp dan alleen nog maar per truck kan worden bereikt.

Oorzaak van het hoogwater is de smeltende sneeuw en aanhoudende regen in de Belgische Ardennen. Daar zijn door het slechte weer zeker vier mensen om het leven gekomen bij slippartijen.

Informatie

Rijkswaterstaat publiceert de actuele standen van de Maas via NOS teletekstpagina 724. Ook op de website van waterschap Peel en Maasvallei is daarover informatie te vinden.

Voor bewoners van gemeenten langs de Maas in Midden- en Noord-Limburg is een informatienummer geopend: 0475-359898.

Mensen die in gemeenten langs de Maas in Zuid-Limburg wonen, kunnen sinds vrijdag al bellen met een speciaal telefoonnummer: 043-3505025.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl