Een gezin dat onlangs in Deventer is komen wonen doet boodschappen
NOS Nieuws

Deventer kan extra miljoenen voor integratie goed gebruiken

Gemeenten krijgen 700 miljoen euro extra om asielzoekers de komende twee jaar te laten integreren. Dat geld is hard nodig, zegt wethouder Jan Jaap Kolkman (PvdA) uit Deventer.

Want de nieuwkomers kunnen niet meteen aan het werk, ze moeten eerst reïntegreren op de arbeidsmarkt en bijvoorbeeld taalcursussen volgen. Om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien, krijgen ze een bijstandsuitkering.

'Geld nodig om goede start te maken in nieuwe stad'

"Zo’n uitkering kost ons 14.000 euro per huishouden", rekent Kolkman voor. "In Deventer hebben we zo'n 3000 bijstandsgerechtigden." Dat kost de Hanzestad 42 miljoen euro op jaarbasis. "Als we er nog 200 of 300 asielzoekers bij krijgen, betekent dat miljoenen extra."

De wethouder is tevreden over de afspraken met het Rijk, waardoor de huidige voorzieningen niet worden belast. "Zo gaat de komst van nieuwkomers niet ten koste van reguliere werkzoekenden en anderen in een kwetsbare positie."

Eerder had het kabinet al 200 miljoen euro uitgetrokken voor taal- en schakelklassen en voor integratieprojecten. Daar wordt nu 500 miljoen aan toegevoegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl