De cover van de eerste Charlie Hebdo na de aanslagen
NOS Nieuws

Cel voor Turkse journalisten wegens godslastering

Twee Turkse journalisten zijn veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf vanwege blasfemie. De twee lieten vorig jaar een cover van het Franse blad Charlie Hebdo boven hun columns afdrukken.

De rechtbank veroordeelde Ceyda Karan en Hikmet Cetinkaya, columnisten van de krant Cumhuriyet, voor het "beledigen van religieuze waarden".

De betreffende uitgave van Charlie Hebdo werd na de terreuraanslag op het blad in januari vorig jaar verspreid. Op de cover stond een karikatuur van de profeet Mohammed.

Persvrijheid

Turkije ligt onder vuur vanwege het gebrek aan persvrijheid in het land. Vorige week werd de Nederlands-Turkse journalist Ebru Umar opgepakt in Turkije. Ze zou via Twitter de Turkse president Erdogan hebben beledigd. Inmiddels is Umar weer vrij maar ze mag Turkije nog niet verlaten.

Na de aanhouding van Umar uitten vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans en minister Bert Koenders kritiek op de persvrijheid in Turkije.

De organisatie Reporters sans Frontières publiceerde deze week hun jaarlijkse persvrijheid-ranglijst. Hierop staat Turkije op plek 151. Nederland staat op de tweede plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl