Veilig Thuis Gelderland-Zuid is een meldpunt voor mishandeling en huiselijk geweld
NOS Nieuws

Meldpunt huiselijk geweld Gelderland onder verscherpt toezicht

Het meldpunt Veilig Thuis Gelderland-Zuid is door de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg onder verscherpt toezicht gesteld. Volgens de inspecties zijn onder meer de wachtlijsten te lang en heeft de organisatie daar een veel te positief beeld over gegeven. "Op dit moment lopen kinderen en kwetsbare volwassenen forse risico's", schrijven de inspecties.

Veilig Thuis Gelderland-Zuid is een advies- en meldpunt voor geweld in huiselijke kring. Het bureau bestaat sinds 1 januari 2015.

Wachtlijst

Bij een controle in oktober vorig jaar bleek dat Veilig Thuis Gelderland-Zuid op veel punten niet voldeed aan de verwachtingen van de inspecties. Zo hadden medewerkers geen beeld van de veiligheidssituatie bij gezinnen op de wachtlijst. Zelfs bij een deel van de zaken die al in behandeling waren, was de actuele veiligheidssituatie onbekend. Dat kwam onder meer door de hoge werkdruk.

De organisatie kwam met een verbeterplan en stuurde maandelijks cijfers over de wachtlijst naar de inspecties. Deze maand bleek bij een onaangekondigde inspectie dat de cijfers die Veilig Thuis Gelderland-Zuid doorgaf veel gunstiger waren dan de werkelijkheid.

De inspecties vinden daarom dat het vertrouwen in de aanpak en werkwijze van Veilig Thuis Gelderland-Zuid een deuk heeft opgelopen. Zij denken niet dat de organisatie binnen afzienbare tijd de wachtlijst kan wegwerken, zonder extra maatregelen te treffen.

Inmiddels wachten 160 gezinnen op een eerste gesprek. Daarnaast krijgen 235 gevallen die wel zijn onderzocht niet de zorg die ze nodig hebben.

Maatregelen

De GGD Gelderland-Zuid, waar Veilig Thuis Gelderland-Zuid is ondergebracht, zegt in een reactie dat de cijfers over de wachtlijsten niet bewust zijn achtergehouden. De organisatie heeft maatregelen genomen om de situatie te verbeteren. Zo is er extra personeel aangenomen om de meldingen, de onderzoeken en de doorverwijzing naar andere hulpinstanties te versnellen.

"De GGD Gelderland-Zuid heeft een flinke tik op de vingers gehad van de inspectie. Dat nemen we uitermate serieus", zegt voorzitter Frings het algemeen bestuur van Veilig Thuis Gelderland-Zuid. "Prioriteit nummer 1 is en blijft het waarborgen van de veiligheid van kinderen en gezinnen. Daarom hebben we per direct veel extra personeel aangenomen om mensen op de wachtlijst sneller te helpen."

Het verscherpte toezicht duurt maximaal zes maanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl