Metro-columniste Ebru Umar in haar vakantiehuis, de dag na haar vrijlating
NOS Nieuws

Uitreisverbod kan inleveren Turks paspoort Umar dwarsbomen

Het is niet zeker of de Turks-Nederlandse columniste Ebru Umar zonder problemen afstand kan doen van haar Turkse nationaliteit. Mogelijk gelden er in haar geval strafrechtelijke beperkingen, waardoor de Turkse staat niet mee hoeft te werken.

Vanochtend zei Umar dat ze afstand wil doen van haar Turkse nationaliteit. Ze heeft haar advocaat opdracht gegeven om de procedure daarvoor in gang te zetten. Vorige week werd ze in Turkije opgepakt omdat ze in tweets president Erdogan zou hebben beledigd. Ze is vrijgelaten, maar mag nog zeker een week Turkije niet uit.

Voorwaarden

Juist dat uitreisverbod kan een probleem zijn als ze af wil van haar Turkse nationaliteit, zegt internationaal strafrechtadvocaat Cem Polat. "De Turkse wet stelt een aantal voorwaarden als je afstand wilt doen van je nationaliteit. Een daarvan is dat de aanvrager geen strafrechtelijke beperkingen mag hebben. Ik begrijp dat het paspoort van Umar is afgepakt en dat ze voorlopig in Turkije moet blijven. Dat kan dus problemen opleveren."

Het hoeft niet per se tot problemen te leiden, benadrukt Polat. "Het zal vooral afhangen van de houding van de Turkse staat. Het zou goed kunnen dat Turkije het allemaal wel best vindt en haar gewoon haar nationaliteit laat opzeggen. Maar het kan ook zomaar zijn dat ze een voorbeeld willen stellen met deze zaak."

Geen probleem

Nazmi Türkkol, advocaat en als juridisch adviseur werkzaam bij het Turkse consulaat in Rotterdam, voorziet minder problemen voor Umar. "Voor iemand met een dubbele nationaliteit en zonder dienstplicht is het geen probleem om afstand te doen van de Turkse nationaliteit", zegt Türkkol.

"Je dient een verzoek in bij het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken, of als je buiten Turkije bent bij het Turkse consulaat. Dan krijg je een formulier en dat stuur je ingevuld naar Turkije. Dan kan het vervolgens drie maanden duren en dan krijg je bericht dat je je paspoort kunt inleveren."

Volgens Türkkol hoef je bij je aanvraag geen reden op te geven. "Je kunt gewoon zeggen dat je een verzoek doet. De Turkse staat doet daar helemaal niet moeilijk over."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl