NOS Nieuws

Drones ingezet in de strijd tegen illegale Litouwse stokerijen

'Een half uur vliegen met een drone staat gelijk aan een dag politiewerk'

Illegale alcoholstokerijen zijn in Litouwen een groot probleem. De politie heeft daarom iets bedacht om dit probleem aan te pakken: drones. Van alle Europese landen wordt in Litouwen de meeste drank genuttigd. Zo'n veertien liter per persoon per jaar. Alcoholische dranken stoken is daarom lucratief en dus neemt het aantal illegale stokerijen toe. De politie heeft aan de bestrijding de handen vol.

Vorig jaar deed de Litouwse politie vijfhonderd onderzoeken naar illegale alcoholproductie. Dat kost veel tijd en geld. Dit jaar heeft de overheid al 40 miljoen euro aan inkomsten misgelopen door de illegale verkoop van alcohol, tabak en benzine.

Warme plekken

Drones moeten nu dus de oplossing bieden. Met een speciale infraroodcamera registreren de drones warme plekken in de bossen, die kunnen duiden op een illegale stokerij. De politie kan dan meteen een onderzoek starten. Volgens de politiechef scheelt dat veel tijd. "Een half uur vliegen met een drone staat gelijk aan een hele dag politiewerk. We kunnen dus veel efficiënter te werk gaan. Als we iets verdachts zien, gaan we er meteen op af."

Dat de drones effect hebben bleek bij een proefvlucht waarbij politiemensen worden opgeleid om de drone te besturen. Er werd toen direct een illegale stokerij ontdekt. De politie is nu op zoek naar de verdachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl