Het Lauwersmeer
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Boeren niet blij met verhoging waterpeil Lauwersmeer

Boeren die rond het Lauwersmeer wonen zijn onaangenaam verrast door een proef met het verhogen van het waterpeil in het meer. Dat peil gaat volgend voorjaar voor zes weken veertig centimeter omhoog.

De provincie Groningen verwacht dat de verhoging zorgt voor beter riet en betere slib. Die verbetering zou meer vogelsoorten aantrekken, schrijft RTV Noord.

Volgens de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) gaat door de stijging ook het waterpeil in omliggende gebieden omhoog. Met schade aan grond en gewas tot gevolg. "Ook is niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor de waterkwaliteit", zegt LTO. Veel boeren zijn bang voor verzilting van hun land.

Bezwaarschriften

Aanvankelijk zou de proef begin jaar jaar starten, maar dat liep vertraging op door de vele bezwaarschriften die zijn ingediend. Die bezwaren zijn er nog steeds, maar de provincie heeft alsnog besloten het waterpeil volgend jaar te verhogen.

LTO vindt dat de provincie niet goed heeft gehandeld. "Er zijn 161 bezwaarschriften ingediend tegen de proef, maar daar is geen reactie op gekomen."

LTO gaat de provincie om opheldering vragen. Mocht daar niets uitkomen, dan wordt een gang naar de rechter niet uitgesloten.

Advertentie via Ster.nl