NOS Nieuws

VVD: Asscher te afwachtend tegenover robotisering

De VVD vindt dat minister Asscher te weinig doet met de robotisering van de arbeidsmarkt. Kamerlid Anne-Wil Lucas verwijt de minister dat hij wel de problemen benoemt, maar niet met oplossingen komt. "Hij geeft aan dat Nederland zich moet voorbereiden op de nieuwe werkelijkheid, maar hij zegt niet hoe en hij vertelt er niet bij welke stappen we morgen al kunnen nemen."

Lucas wil dat er concrete maatregelen worden bedacht om Nederland "schoner, slimmer en welvarender" te maken. Volgens haar moeten mensen meebewegen met de veranderende arbeidsmarkt en bestaat niet meer de zekerheid van een baan voor het leven.

Werknemer geen robot

Asscher heeft vorig jaar de SER advies gevraagd over de gevolgen van de technologische ontwikkelingen. Hij wees er toen op dat veel werk in de toekomst misschien door robots kan worden gedaan, maar dat er ook nieuw werk ontstaat. Vandaag zei hij dat je de problemen niet de baas moet worden door de werknemer zelf in een robot te veranderen.

Hij wil een goede balans tussen "wendbaarheid die van werknemers gevraagd moet worden en zekerheid." Hij erkende wel dat "niemand meer denkt dat je op je 18de ergens naar binnen gaat en op je 67e uit diezelfde fabriekspoort komt".

Belletje trek

Asscher hoopt dat het SER-advies er snel is. Het kabinet komt voor Prinsjesdag met een reactie.

De oppositie verweet de VVD met kritiek op de minister te komen en niet door te bijten. D66-woordvoerder Van Weyenberg noemde dat "belletje trek-politiek".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl