NOS Nieuws

Nooit eerder wisselden zo veel Nederlanders van energieleverancier

Iets meer dan 15 procent van de huishoudens wisselde vorig jaar van energieleverancier. Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 zijn er nog nooit zo veel gebruikers overgestapt.

Dat blijkt uit de Energiemonitor 2015 van Autoriteit Consument en Markt (ACM).

De belangrijkste drijfveer voor de overstappers is de prijs, zegt Saskia Bierling van ACM. "Huishoudens die overstappen weten dat ze ergens anders goedkoper terecht kunnen."

Het merendeel van de overstappende consumenten zegt dat zij bereid zijn nogmaals een andere leverancier te kiezen.

De grootste besparing valt volgens Bierling te bereiken bij de eerste switch. "De besparing kan dan maximaal 375 euro per jaar zijn. Bij een volgende overstap is het voordeel meestal minder."

Toch tevreden

Het aandeel overstappers vorig jaar is met 15 procent veel groter dan het gemiddelde van 6 procent in Europa.

Acht op de tien overstappende consumenten zijn ondanks de switch tevreden over zijn leverancier. Die tevredenheid is voor veel andere huishoudens de reden om te blijven zitten, zegt Bierling. "Dat is jammer, want ook over een bedrijf dat goedkoper is kun je tevreden zijn. En voor de energiemarkt is het overstappen een goede zaak. Het maakt dat bedrijven meer hun best doen."

Lagere prijs

Het bedrag dat een huishouden kwijt is aan energie is de laatste jaren gedaald. Gemiddeld bedraagt de energierekening dit jaar 1661 euro, vorig jaar was dat 1739 euro.

Ook gaan Nederlanders vaker over op groene stroom. Een kleine twee derde van de huishoudens kiest voor duurzaam. De prijsverschillen bij groene stroom zijn minder dan bij grijze stroom.

Toch valt er wel nog wat te kiezen. Het verschil tussen het duurste en goedkoopste product van Nederlandse wind bedraagt 133 euro per jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl