Demonstratie tegen de opvang van asielzoekers in Oostenrijk
NOS Nieuws

Amnesty: asielwet Oostenrijk schending van internationale afspraken

De nieuwe Oostenrijkse asielwet is een schending van de internationale wetgeving, zegt Amnesty International. De wet druist volgens de organisatie in tegen de afspraken die Oostenrijk zelf is aangegaan.

Volgens de nieuwe wet mag Oostenrijk, als er te veel asielzoekers komen, alle asielzoekers wegsturen. "Maar als een land vluchtelingen zonder een asielprocedure het land uitzet of detineert, gaat dit in tegen de internationale afspraken", zegt Emile Affolter van Amnesty.

Oostenrijk is ook van plan om een groot hek te plaatsen langs de grens met Italië om vluchtelingen tegen te houden. Dat voorstel valt niet in goede aarde bij Italië. Premier Renzi spreekt van een "schaamteloze toestand".

Europa is bezig met een race naar de bodem.

Emile Affolter, Amnesty International

Affolter ziet het vluchtelingenbeleid in Europa verharden. "We hebben het gezien in Hongarije, in het Griekse Idomeni en het gebeurt nu in Oostenrijk. Europa is bezig met een race naar de bodem als het gaat om de bescherming van vluchtelingen."

Amnesty vindt dat Nederland het voortouw moet nemen om de situatie voor vluchtelingen te verbeteren. "Nederland zit nu ongeveer op de helft van het voorzitterschap van de Europese Unie, maar heeft zich niet bereid getoond iets te doen. Intussen is Nederland als voorzitter wel verantwoordelijk voor de vluchtelingendeal tussen de EU en Turkije. Wat ons betreft staat dat akkoord symbool voor de afbraak van de bescherming van vluchtelingen."

Ministers bijeen

Vanmiddag rond 16.00 uur spreken de ministers van Binnenlandse Zaken van Oostenrijk en Italië met elkaar over de nieuwe asielwet van Oostenrijk. Afsluitend volgt een persconferentie.

In Brussel worden de ontwikkelingen nauwlettend gevolgd, zegt Europa-correspondent Bert van Slooten. "De Europese Commissie hoopt dat de ministers nader tot elkaar komen. De nieuwe wet gaat in tegen de Europese regels van vrij verkeer van personen, maar aan de andere kant kan deze stap wel weer leiden tot een ommekeer in de vluchtelingencrisis. De vorige keer dat Oostenrijk een deel van de grens sloot, leidde dat uiteindelijk tot de vluchtelingendeal tussen de EU en Turkije."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl