Michael Krohn-Dehli in het shirt van Sevilla
NOS Voetbal

Laatbloeier Krohn-Dehli nog met lege handen

Er zijn voetballers die pieken als ze nog twintig moeten worden. Anderen zijn juist in de laatste fase van hun carrière op topniveau. Michael Krohn-Dehli, 32 jaar inmiddels, behoort tot de tweede categorie. Met Sevilla speelt de Deen donderdagavond de halve finale van de Europa League tegen Sjachtar Donetsk.

Als jonge twintiger weet hij bij Ajax nooit door te breken, ondanks verhuurperiodes aan eerst RKC en later Sparta Rotterdam. Met een onbevredigd gevoel keert Krohn-Dehli in 2008 op 25-jarige leeftijd terug naar Denemarken. Zijn oude club Brøndby biedt de helpende hand en daar maakt de flankspeler dankbaar en gretig gebruik van.

  • ANP
    Michael Krohn-Dehli als speler van RKC in 2005
  • ANP
    Michael Krohn-Dehli in 2007 op de training van Ajax, met onder anderen Kenneth Perez en Jaap Stam
  • ANP
    Dat seizoen werd Krohn-Dehli door Ajax verhuurd aan Sparta Rotterdam

Beul van Oranje

Op 9 juni 2012 duikt Krohn-Dehli plots weer op. In het eerste groepsduel op het EK bezorgt hij Denemarken de winst tegen Oranje (1-0). John Heitinga en Mark van Bommel worden het bos ingestuurd en keeper Maarten Stekelenburg laat zich foppen met een schot door de benen. Plots weet iedereen weer wie Krohn-Dehli is.

Sterker nog: zijn sterke optredens tijdens het toernooi in Oekraïne en Polen blijven ook in Spanje niet onopgemerkt. Krohn-Dehli wordt beloond met een nieuw buitenlands avontuur. Celta de Vigo, net gepromoveerd naar de Primera División, ziet het wel zitten in 'de beul van Oranje' en biedt hem een driejarig contract.

Krohn-Dehli, beul van Oranje

Europees voetbal

In Vigo speelt Krohn-Dehli vrijwel alles. Met drie goals in drie seizoenen is de productie wat mager, maar de Deen valt op met assists en goed voetbal. Als de onderhandelingen over een nieuw contract bij Celta vastlopen, meldt Sevilla zich, de club die net voor het tweede seizoen op rij de Europa League heeft gewonnen.

"Ik word 32 jaar en het lijkt mij duidelijk dat ik graag een nieuwe stap wil maken. Ik wil Europees voetbal spelen", klinkt Krohn-Dehli die zomer enthousiast. Hij begint het seizoen met invalbeurten, maar verovert al gauw een basisplek. In de competitie tegen Barcelona heeft Krohn-Dehli met een doelpunt een belangrijk aandeel in de 2-1 zege.

De carriere van Michael Krohn-Dehli

SeizoenClubWedstrijden (doelpunten)
2005/2006RKC 48 (2)
2006-2008Ajax4
2006/2007Sparta12 (1)
2009-2013Brondby144 (31)
2013-2015Celta de Vigo108 (3)
2015/2016Sevilla46 (4)
Michael Krohn-Dehli was dit seizoen trefzeker in de competitie tegen FC Barcelona

Eerste prijs

Inmiddels bulkt hij van de ervaring. En toch hield Krohn-Dehli nog nooit een prijs vast. In 2007 won Ajax de KNVB-beker, maar maakte de Deen geen deel uit van de selectie. "Maar dit seizoen heb ik dé kans om echt een prijs te pakken", stelt de Deen tegenover Spaanse media.

Op 22 mei is Barcelona de tegenstander in de finale van de Copa del Rey. Vier dagen eerder staat in Basel de finale van de Europa League gepland. Wie weet slaat laatbloeier Krohn-Dehli na twaalf seizoenen zonder prijs een ultieme dubbelslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl