Heddy Honigmann bij het IDFA documentairefestival
NOS Nieuws

Oeuvreprijs voor filmmaakster Heddy Honigmann

Filmmaakster Heddy Honigmann krijgt dit jaar de Prins Bernhard Cultuurfondsprijs. Die wordt uitgereikt aan mensen of instellingen die zich op een bijzondere manier verdienstelijk hebben gemaakt voor cultuur of natuur in Nederland.

De 64-jarige Honigmann is geboren in Peru en woont sinds 1978 in Nederland. Ze maakte meer dan veertig documentaires en speelfilms. Voor twee kreeg ze een Gouden Kalf: Forever en Crazy. Ook internationaal is ze geregeld in de prijzen gevallen.

Ze werkt nu aan een documentaire over levenslustige honderdjarigen en aan een documentaire over geleidehonden en hun baasjes.

Toonaangevend

De jury roemt Honigmann als een toonaangevend documentairemaker die als geen ander de kunst verstaat om de veerkracht en weerbaarheid van het individu te portretteren. "Humor en plezier worden hierbij niet geschuwd en pijn en verdriet niet verloochend."

De Prins Bernhard Cultuurfondsprijs wordt op 2 december uitgereikt. De winnaar krijgt een vrij besteedbaar bedrag van 75.000 euro en daarnaast een cultuurfonds op naam met een startkapitaal van 75.000 euro. De naam en de doelstelling van het fonds mag de winnaar bepalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl