NOS Nieuws

'Medicijntekort Suriname kan mensenlevens kosten'

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

Het ernstige tekort aan medicijnen in Suriname kan mensenlevens gaan kosten. Dat staat in een verklaring van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS). Na spoedoverleg met de medische staven van de vier grote ziekenhuizen ziet de organisatie het als "een morele plicht om Surinaamse gemeenschap te informeren over de werkelijke situatie", staat in de verklaring.

Ook de directie van het Academisch Ziekenhuis luidt de noodklok. Tegenover de nieuwssite Starnieuws verklaarde de directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo dat er nog maar voor 1 of 2 dagen medisch materiaal aanwezig is om adequate medische zorg te kunnen geven.

Lege schatkist

De oorzaak van het medicijntekort is vooral de lege schatkist van de overheid en het gebrek aan harde valuta waarmee de geïmporteerde medicijnen moeten worden gekocht. Daarnaast worden de verzekeraars genoemd als mede-veroorzakers van de problemen. Zij moeten de vergoedingen aan de ziekenhuizen overmaken maar staan allerminst bekend als vlotte betalers.

De medici die in dienst zijn van de ziekenhuizen noemen hun verklaring een hartenkreet en zeggen dat het minimum aan medische materialen bereikt is. Ze beloven op hun post te blijven om zorg te verlenen. "Echter is de zo hoog mogelijk na te streven kwaliteit onder deze omstandigheden niet langer te garanderen." Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid zegt continu met het oplossen van het probleem bezig te zijn.

Geen salaris

Maar het zal niet meevallen om een oplossing te vinden. De lege schatkist van de Surinaamse overheid leidt tot nog meer problemen in het land. Personeel van de Scheepvaart Maatschappij Suriname is sinds maandag in actie omdat hun salaris over de maand maart nog niet was gestort. Daarnaast willen de werknemers de garantie dat ze hun salaris over april op tijd ontvangen.

Ook het personeel van de Anton de Kom-Universiteit heeft woensdag te horen gekregen dat ze hun salaris deze maand te laat zullen krijgen. Het personeel heeft een ultimatum gesteld dat vrijdag afloopt. Eerder werden acties van buschauffeurs van het Nationaal Vervoerbedrijf in de kiem gesmoord. Zij hadden al zes maanden niet betaald gekregen toen de overheid in één keer vier maande salaris stortte.

De Surinaamse regering heeft onlangs bijna een half miljard Amerikaanse dollars als lening toegezegd gekregen van het Internationaal Monetair Fonds. Maar dat geld is er nog niet. Bovendien is het bestemd voor structurele projecten in het land en niet voor sanering van de overheidsschulden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl