Noorden wil miljard voor groene energie
De Groningse commissaris van de Koningin Max van den Berg wil een miljard euro van het Rijk voor de ontwikkeling van groene energie. Noord-Nederland wil meer investeren in duurzame energie.
De vier noordelijke provincies werken samen aan enkele honderden projecten waarin allerlei vormen van energie - groen en grijs - worden opgewekt en ontwikkeld. Maar de omslag naar duurzaam gaat niet vanzelf. Zonder subsidies kan het nog niet, stelt de commissaris.
Van den Berg deed zijn oproep voor steun tijdens de nieuwjaarsreceptie van Energy Valley, de netwerkorganisatie die ervoor moet zorgen dat het Noorden uitgroeit tot een krachtige energieregio.
Green deal
Een essentieel onderdeel van die ambitie is een akkoord over een zogeheten Green deal. Dat is een afspraak tussen het kabinet en provincies over de ontwikkelingen van groene energie. Het moet een vervolg zijn op het energie akkoord dat de partijen sloten in 2007.
Energiebesparing, duurzame energie, biobrandstoffen, innovatie en opslag van CO2 vormden belangrijke elementen van dat akkoord. Over dat laatste punt, het afvangen en opslaan van energie, is het oordeel de laatste jaren omgeslagen. De maatschappij is huiverig, de industrie vindt het te duur en de wetenschap wijst op het experimentele karakter van de techniek.
Het is dus onwaarschijnlijk dat het op korte termijn op grote schaal toegepast zal worden. Wel zullen er in de komende jaren proefprojecten worden opgezet, gefinancierd door de Europese Unie. Ook in Nederland komen één of twee projecten, in Rotterdam of Groningen.
Achterhaald
De bouw van de Essent kolencentrale in Eemshaven past niet echt in de ambitie van het Noorden om groen te worden. Bestuurders als Van den Berg geven toe dat het noodzakelijk is in de overgangsperiode naar duurzaamheid.
Hoogleraar duurzaamheid Jan Rotmans van de Erasmus Universiteit vindt het achterhaald om te investeren in ouderwetse technieken zoals kolencentrales. "Kolen verbranden is niet meer van deze tijd. Kolencentrales zijn eigenlijk de dinosaurussen van de energievoorziening."