NOS Nieuws

Nederlandse hypotheken duur, krediet voor bedrijven goedkoop

In Ierland zijn consumenten gemiddeld het duurst uit voor een hypotheeklening, namelijk 3,35 procent. Finland is met 1,19 procent het goedkoopst. Nederland staat met 2,75 procent aan leenkosten op de vijfde plek, nipt duurder dan Griekenland. Gemiddeld bedragen de leenkosten voor een hypotheek in de eurozone 2,20 procent. Vergeleken met een jaar geleden is dat 0,17 procent lager.

Met deze interactieve grafiek brengt de Europese Centrale Bank (ECB) de leenkosten voor consumenten en bedrijven in de eurolanden in beeld.

Voor bedrijven liggen de cijfers trouwens anders. Gemiddeld bedragen de kosten voor krediet in de eurozone 1,98 procent, een daling van 0,38 procent ten opzichte van een jaar geleden. Bedrijven in Griekenland zijn met 5,15 procent het duurst uit, gevolgd door Cyprus, Malta en Portugal. Het goedkoopst is het voor bedrijven in Luxemburg en Nederland, met respectievelijk 1,19 procent en 1,5 procent.

De leenkosten hangen samen met het ruime monetaire beleid van de ECB. Die koopt grote hoeveelheden schulden op en heeft de rente verlaagd naar nul procent. Kosten voor een hypotheek of een krediet zijn gerelateerd aan de kosten op de kapitaalmarkten en de kredietrisico's die banken lopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl