De koninklijke familie is in Zwolle voor het vieren van Koningsdag
NOS NieuwsAangepast

Koud, maar geen regen bij koninklijk bezoek Zwolle

De officiële viering van Koningsdag in Zwolle is afgelopen. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters waren daar om de 49ste verjaardag van Willem-Alexander te vieren.

Onder leiding van burgemeester Henk Jan Meijer en commissaris van de koning Ank Bijleveld liepen ze met de hele familie een ronde door de stad.

Geen regen

Ondanks de slechte weersverwachting heeft het tijdens het feest in Zwolle niet geregend. Het was wel vrij koud. Bij de Parade op de Grote Markt, een van de activiteiten in Zwolle, kregen de Oranjes dekens tegen de kou terwijl ze naar de voorstelling keken.

De koning hield de moed er in. "Iedereen maakt er het beste van. Het weer nemen we op de koop toe. Het valt erg mee. Het zonnetje schijnt."

Prinses Alexia

Prinses Alexia was ook in Zwolle. Het was de vraag of ze wel mee zou gaan, omdat ze eind februari haar been brak op wintersportvakantie. De prinses zei voor de microfoon van NOS-verslaggever Dionne Stax dat "het een zware klap was, maar dat ze er weer helemaal bovenop is."

Tijdens de tocht door de stad gingen de pinsesjes voetballen op het Rodetorenplein. Prinses Laurentien deed - op hakken - mee aan een wedstrijdje beachvolleybal.

Aan het einde van de viering dansten honderden bezoekers op het Broerenkerkplein tijdens een optreden van rapper Typhoon, die is geboren in Zwolle. Ook de koning, koningin en de prinsesjes deden mee.

  • Roaa Ibesh
    Selfie met koningin Maxima en de prinsesjes op de achtergrond
  • NOS
  • ANP
    Koningin Maxima
  • ANP
    Koning Willem-Alexander schudt handen in Zwolle

Volgens verslaggever Kysia Hekster was het "heel erg zichtbaar" dat er extra veiligheidsmaatregelen waren genomen in Zwolle. "De politie checkt tassen en er zijn meer camera's dan normaal."

Er waren niet alleen maar fans van de koning aanwezig. Er liepen wat mensen rond die tegen de monarchie zijn. De tegenstanders hebben voor zover bekend geen onrust veroorzaakt.

Rustig begin

Vanwege de slechte weersverwachting was het vanochtend vroeg rustig in Zwolle. Vergeleken met voorgaande jaren waren tussen 06.00 en 07.00 uur veel minder oranjefans naar de stad gekomen. In de loop van de ochtend kleurde het behoorlijk oranje in de stad. Het bleef rustiger dan anders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl