Shane Sutton tijdens de Spelen in Londen in 2012
NOS WielrennenAangepast

Geschorste Britse wielerdirecteur Sutton neemt ontslag

De technisch directeur van de Britse wielerbond, Shane Sutton, is afgetreden nadat hij beschuldigd werd van seksisme en discriminatie. Sutton was al op non-actief gesteld door de wielerbond.

Sutton zou Britse paralympische atleten gimps hebben genoemd en seksistische opmerkingen hebben gemaakt tegen wielrensters. De 58-jarige Australiër ontkent de beschuldigingen en zegt zijn functie neer te leggen omdat hij niet wil dat de zaak "een afleiding" vormt in de voorbereiding op de Spelen in Rio de Janeiro.

Een paralympisch atleet, Darren Kenny, verwoordt in de Engelse krant The Mail hoe Sutton om zou zijn gegaan met Britse paralympische renners. "De houding ten opzichte van hen was abominabel. Ze tolereerden ons, maar dat was het dan wel. We werden gimps genoemd, meestal nog voorafgegaan door een ander woord." Vrij vertaald naar het Nederlands betekent het woord gimp mankepoot of kreupele.

Sinds 2002 bij de bond

Sutton werkt sinds 2002 bij de Britse bond. De Australiër werd in 2008 uitgeroepen tot coach van het jaar, nadat hij de baanploeg naar olympische successen leidde. In 2010 werd hij daarvoor onderscheiden tot Officer of the Order of the British Empire. Sutton was van 2010 tot 2013 hoofdcoach bij Team Sky. In 2014 nam hij de rol van technisch directeur bij de Britse bond over van huidige Sky-baas Dave Brailsford.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl