Koningsdag in Dordrecht in 2015
NOS Nieuws

Wat staat koninklijke familie te wachten in Zwolle?

Koning Willem-Alexander viert zijn 49ste verjaardag vandaag in Zwolle. Samen met zijn familie maakt hij een wandeling door het centrum van de eeuwenoude Hanzestad waar het gezelschap hoogtepunten uit heden en verleden van Zwolle en de regio te zien krijgt. Naar verwachting zijn net als vorig jaar ook de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane bij de viering van Koningsdag.

Een belangrijke vraag is of er voor de familie genoeg paraplu's zijn. Net als gisteren wordt het buiig en kan er hagel vallen. Ook warme kleding is geen overbodige luxe voor het koninklijk paar, het kwik kan dalen tot een graad of drie.

Koninginnedag was lang niet altijd droog

De NOS doet vanaf 10.45 uur rechtstreeks verslag van het bezoek aan Zwolle op NPO 1. Voor het eerst is er ook een rechtstreeks avondprogramma, waarin aan de hand van reportages en interviews wordt teruggeblikt op Koningsdag.

De koninklijke familie komt om 11.00 uur aan bij de Nieuwe Havenbrug. Vandaar lopen ze de historische binnenstad in.

Route

Eén van de stops op de route is de Blijmarkt, het cultuurplein, waar drie bekende Zwollenaren worden verbeeld met muziek van onder anderen Bertolf: schrijver Rhijnvis Feith, staatsman Thorbecke en muzikant en kunstenaar Herman Brood.

Op de Grote Markt vindt de grote parade plaats, waar onder het motto 'Proef de smaken' te zien is hoe streekproducten hun weg vinden naar restaurants zoals De Librije (drie Michelin-sterren).

Topsport

Op het Rodetorenplein staat sport centraal. Hier worden diverse wedstrijden gespeeld en demonstraties gegeven. De koninklijke familie gaat vervolgens aan boord van een sloep voor een korte vaartocht over de Thorbeckegracht.

Vanaf het Pelserbrugje loopt het gezelschap naar het Broerenkerkplein voor het slotfeest. Daar treden diverse Zwolse artiesten op, onder wie Typhoon en de rappers Rico&Sticks. Typhoon schreef speciaal voor Koningsdag een lied ‘Als je stilstaat’.

Rond 13.00 uur neemt het koninklijk gezelschap afscheid. Na het dankwoord van de koning en de burgemeester wordt het Wilhelmus gespeeld.

  • ANP
    Versierde etalages in het centrum van Zwolle in aanloop naar Koningsdag
  • ANP
    Ook versieringen op het water in Zwolle
  • ANP
    Een winkel in het centrum van Zwolle kleurt oranje.
  • ANP
    Dinsdag hingen op tal van plekken in Zwolle al vlaggen
  • ANP
    Een NOS-cameraman tijdens de repetitie van dinsdag
  • ANP
    Zelfs de McDonald's spel je op Koningsdag met de W van Willem-Alexander

Veiligheid

Net als voorgaande jaren gelden er strenge veiligheidsmaatregelen rond de viering van Koningsdag. Volgens een gemeentewoordvoerder is de veiligheid "op het hoogste niveau georganiseerd".

In de stad wordt rekening gehouden met de slechte weersvoorspellingen. Een aantal podia en tribunes krijgt een overkapping. Voor de officiële gasten zijn er doorzichtige paraplu's beschikbaar.

De gemeente Zwolle heeft verder laten weten zich strak aan de planning van het programma te willen houden. Vorig jaar liep Koningsdag in Dordrecht drie kwartier uit.

NOS Koningsdag 2016
10.45-13.15 uur, NPO 1 en NOS.nl. Presentatie: Astrid Kersseboom
19.00-19.50 uur, NPO 1 en NOS.nl.
Presentatie: Winfried Baijens

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl