NOS NieuwsAangepast

Eerste celstraf in Britse bonnetjesaffaire

In Groot-Brittannië is voor het eerst iemand veroordeeld in de bonnetjesaffaire die anderhalf jaar geleden het vertouwen van het publiek in de politiek tot het nulpunt deed dalen. Oud-parlementslid David Chaytor (61) moet achttien maanden de cel in wegens fraude.

Het Labour-lid vroeg een huurvergoeding voor twee huizen die eigendom waren van hemzelf en zijn moeder. Ook diende hij een declaratie in voor werk aan zijn computer wat feitelijk door een vrijwilliger was gedaan. In totaal drukte hij zo ruim 20.000 pond aan belastinggeld achterover.

Geen taakstraf

Chaytor heeft het geld inmiddels terugbetaald en zijn excuses aangeboden.

De advocaat van Chaytor had gevraagd om een voorwaardelijke gevangenisstraf of een taakstraf, maar de rechter wees dat af. "Het is noodzakelijk een hoge straf te geven zodat mensen realiseren hoe belangrijk het is dat er eerlijk met publiek geld wordt omgegaan."

"Dit is de onvermijdelijke consequentie voor mensen die een belangrijke publieke functie willen en krijgen en dan het volk dat hen heeft gekozen oplicht."

Nog vijf anderen

In 2009 bleek dat ruim 390 parlementariërs bedenkelijke declaraties hadden ingediend, zoals vergoedingen voor hondenvoer, toiletpapier en zelfs pornovideo's. Daarop moest meer dan een miljoen pond worden terugbetaald.

Nog vijf anderen moeten binnenkort voor de rechter verschijnen, drie parlementariërs en twee leden van het Hogerhuis. Zij ontkennen iets fout te hebben gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl